RECENSION  

ROOTS MANUVA
RUN COME SAVE ME
CD - Big Dada, 2001

Well, well, well...

Jag ska försöka unvika att falla in i några trötta klicheér om brittisk hiphop mest för att det här är en jävla platta. Det är riktigt länge sedan jag hörde något lika trevligt och orginellt, vare sig vi snackar brittiskt eller icke-brittiskt, hiphop eller bara musik i allmänhet.

Roots Manuva är alltså i storform så gott som hela tiden. När det är som bäst hamnar vi någonstans mellan Redman/Rockwilder-dunk och ren dancehall. Vassaste spåret är singelhiten "Witness (One Hope)" som till på köpet har en strålande video där Roots tränar som fan för att sedan spöa en skolklass åttaåringar i hinderbana och säcklöpning. På "Swords in the dirt" gästar alla London-polarna med Rodney P i spetsen. Det är givetvis helt omöjligt att begripa ett enda ord de säger men man kan ana hårda bud. I "Join the dots" bjuds vi också på ett oväntat inhopp från Jurassic 5:s Chali 2na och hans basröst.

Coolt dessutom att herr Manuva envisas med att namedroppa The Specials i intervjuer hela tiden - vissa spår har mycket riktigt lite ska-driv och Jerry Dammers-orgel över sig. Jag är nöjd. Gött jobbat, Roots.

/ Per