RECENSION  

DIVERSE ARTISTER
JAKTEN PÅ UNDER-ORDEN 2
CD - Streetzone, 2001

Lite intressant hur namnen på svenska hiphop-samlingsplattor utvecklats. Från "Den Svenska Underjorden" och "Diggin' in the Swedish Underground" via "Jakten på Under-Orden" till "Ordkrig". Från "Jord" till "Ord" alltså. Vad blir nästa steg? Ingen vet. "Jakten på Under-Orden 2 - vi gräver ännu djupare" är hur som helst den sämsta albumtiteln någonsin.

Nåja, det spelar ingen roll. Det här är alltså Streetzones andra samling osignad svensk hiphop. Lite väl osignad för min smak, majoriteten av materialet hade nog kunnat ligga till sig på demokassetter ett tag till. Min stora käpphäst - svensk accent på engelskspråkig rap - är på tok för vanligt förekommande och gör för många alster totalt olyssningsbara. De som ändå står ut på plattan är Peshi, på en avslappnad Bahamadia-tip, och Wisecrackers, som verkar helt tokiga. Svenska Akademien är rätt kul också, de har lyssnat en hel del på Ward 21 och gör skånsk patriot-Edward-Persson-ragga i sin "Snapphaneklanen". Men som sagt, mer kul än bra.

Nej, det finns för mycket bra musik i världen för att man ska lägga ner sin tid på att sympatilyssna på trött svensk hiphop.

/ Per