RECENSION  

ALEC EMPIRE & EL-P
SHARDS OF POL POTTERY - THE 2001 REMIXES
CD - Digital Hardcore Limited, 2001

Att Alec Empire är vänligt inställd till hiphop och gärna plockar fram de senaste underground-tolvorna när han lyssnat sig mätt på Merzbow-singlarna och jungle-plattorna därhemma är väl ingen nyhet. Senaste Atari Teenage Riot-plattan rymde till exempel både gästspel från en Arsonists-snubbe och i alla fall ett spår baserat på långsammare hiphop-beats.

Vad det här handlar om - trots titelförvirringen - är inget annat än ett antal remixer av "Megaton B-Boy 2000", ett spår vi hörde på Prince Paul och Automators "Handsome Boy Modeling School"-platta. Jag har ingen aning om hur den hamnade där från början och inte heller hur Digital Hardcore lyckats sno åt sig rättigheterna från Tommy Boy för att släppa de här remixarna, men det spelar ingen roll. På HBMS framstod låten mest som irriterande och malplacerad, men såhär på egna ben låter det mycket bättre.

Tolv(!) mixar av vilka fem är intressanta - resten är bara varianter där rösten, basen eller stråkarna plockats bort. Inledande "Hard mix" sitter bäst, knallhård jävla industri-hiphop. El-P rabblar, distad Nitzer Ebb-bas och ett hyggligt tungt beat som bryts av då och då av minimala men hysteriska distade-gitarr-loopar på klassiskt Empire-maner. Eventuella hiphop-tekniker kanske vill påpeka att rappen inte flyter speciellt bra med musiken och det kan de ju har rätt i, men det får man strunta i i det här fallet. El-P:s är en av de få mc:s som låter hur bra som helst ändå. Till och med acapellan är riktigt njutbar på egen hand här.

Övriga mixar blir mer abstrakta ju längre skivan får gå, men det som förloras i hårdhet tas igen i lömskhet. Ett av de mer lyckade experimenten från DHR-lägret.

/ Per