RECENSION  

KOOL KEITH
SPANKMASTER / THUG OR WHAT?
CD / 12" - Overcore / Eastern Conference, 2001

Jag tänkte ta och försöka göra en genomgång av några av sommarens släpp på Kool Keith-fronten. Det har varit ungefär lika hektiskt som vanligt för oss fans.

Fullängdaren Spankmaster dök upp för kanske en eller två månader sedan. Jag är ju inte den som brukar backa för Kool Keiths excentriska utspel men här har det gått lite för långt. Jag fattar nämligen ingenting. Spankmaster tar koncepten vi känner igen från Black Elvis och Matthew och drar dem ett steg till, kanske åt helt fel håll. Det är ett virvarr av analogsyntar och trummaskiner, typiska underground-rhymes och märkliga refränger. Lite Miami Bass här och var, och få av de 20 låtarna når över tre minuter. Kool Keith har skött allt producerande själv och han verkar ganska nöjd med sig själv - i konvolutet skriver han att "I've been doing distinctive tracks before the Neptunes, Timbaland & all these other common producers that the record companies think they are so marketable. People in Atlanta know me". Njaeee. Gamle polaren Kutmasta Kurt får också sin fiskar varma - "Kurt Matlin didn't do shit for me. Everybody thought some DJ motherfucker was doing my music. That fuck was nowhere near my 24 track Neve board for this album".

Den enda rimliga förklaringen jag lyckats hitta är i refrängen till låten "Drugs" som går "All the crack and the drugs, make me feel the way I feel...". Å andra sidan så handlar texten om att knarka tillsammans med kändisar som Chaka Khan och Mary J Blige så man ska antagligen ta den med en nypa salt. Vad vet jag. Några genuint vassa spår har jag ändå hittat i gröten - "Mack trucks" handlar om stora lastbilar och det är ju ett bra ämne, "Eldoradoes" har en hård Cadillac-refräng och "Jealous" dissar stora DJ:s på ett utmärkt sätt. "I don't give a fuck about Funkmaster Flex, he don't give a fuck about me". Men annars är det förvirring som gäller. Jag kanske har sovit för lite eller inte varit full nog när jag lyssnat på plattan. Eller så röker jag för lite crack och kollar på för lite porr. Eller så har jag missuppfattat ett väldigt krångligt skämt.

Omslaget till Spankmaster är förresten herr Thorntons mest smaklösa någonsin, jag ska inte ens ge mig in på att beskriva det. Betydligt trevligare är det de fått till på Thug or what?-tolvan som släppts på High & Mightys bolag Easter Conference. En tecknad bild där gatuförsäljaren Keith säljer röntgenglasögon som avslöjar vad påstådda thugs gömmer under Fubu-uniformen. Tolvan innehåller tre spår producerade av Mighty Mi och på A-sidan hittar vi "Stank MC:s" som gästas av Smut Peddlers. Ni har såklart redan hört den på deras platta och det är ju ett schysst nummer. Att de plockar det klassiska "you wack mc:s!"-skriket från den där gamla Ultramagnetics-låten och gör om det till "you stank mc:s!" är rätt smart. B-sidans "Thug or what?" och "Back from the pad" är också helt ok, med höjdpunkten att Keith vid ett tillfälle kallar sig för "the original Adam West" (ja, han som spelade Batman i den gamla TV-serien). Beatsen känns lite trögare än vad Mighty Mi brukar kunna få till och det är väl det som håller tillbaka den här tolvan.

Har jag inte helt fel för mig så har väl Masters of Illusion (Keith, Kurt och Motion Man) släppt ännu en tolva från förra årets platta också, men den har jag inte hunnit plocka upp - skulle tro att det bara är låtar som redan fanns med på fullängdaren. Så sommarens Kool Keith-skörd får väl sägas vara lite av en besvikelse. Inget för den icke-maniske.

/ Per