RECENSION  

DIVERSE ARTISTER
STARFIELD SIMULATION - LIVE AT ROOSEUM 010324
LP - Komplott, 2001

För att ge elektronikascenen i Malmö/Lund-området en spark framåt skapades nätverket Starfield Simulation, först och främst för ett konsertarrangemang som ägde rum på Rooseum, Malmös museum för modern konst, i våras. Då gavs elva lokalt förankrade artister, som alla går att placera in någonstans mellan akademisk elektronmusik och populär-elektronika, möjligheten att framföra sin musik live framför några hundra personer. På denna skiva samlar Komplott ett smakprov bestående av det bästa från varje artists uppträdande och redan efter den första genomlyssningen är det väldigt tydligt att glitch-estetiken numera har Skåne i ett fast grepp.

De flesta artister som medverkar här är relativt okända. Inledande All Spec Kit bjuder på glitch och knaster med ganska akustiskt sound. Låten heter "Bet Leauty Boose" och jag hoppas verkligen att det är en Nitzer Ebb-referens. Bland de övriga tidigare okända artisterna finns det fler som förtjänar att omnämnas: Son Of Clay, som lyckas låta väldigt likt 80-talets elektroakustik; Mathias Kristersson, som jag förmodlar är en musikteoretiker eftersom hans eleganta brusande och surrande har begåvats med skivans längsta (mest pretentiösa?) namn; No Source One, som förmedlar en rejäl, nästan industriell, lo-fi-känsla.

Bland de lite mer kända artisterna (med betoning på lite) finns Tobias Tott & Max Palax. Dem kunde man bland annat se som förband till Pole i Stockholm i våras. De framställer ett dovt och sympatiskt knaster-sprakande tillsammans men har artistnamn som passat bättre för ett radarpar i en barnbok som ingen tycker om. Även Figurera har hört tala om sig tidigare. Framför allt genom en LP och en EP på Komplott. Figurera är definitivt bland de bästa på skivan, kanske eftersom de faktiskt brytt sig om att skapa en fast rytm.

Det har definitivt skivans största namn, Smyglyssna, också gjort. Denna skånepåg har varit ett internationellt erkänt namn i flera år, genom skivsläpp på bland annat Plug Research och under sitt riktiga namn (Henrik Johansson) på den japanska labeln Meme. Hans bidrag här, "Non Analog Bullshit", påminner ganska mycket om Pole, men Smyglyssna visar modet att slänga in en rak bastrumma. Det är han helt ensam om på skivan.

Mer Starfield Simulation väntar i framtiden. Nya konserter är på gång och en del intressanta namn har nämnts i samband med detta. En sjutums-serie som innefattar nio stycken singlar innefattas också av planerna.

/ Petter