RECENSION  

CYCLO
CYCLO
CD - Raster-Noton, 2001

I ett otroligt finurligt, mekaniskt CD-omslag anländer Cyclos debutskiva, den senaste produkten av det allt tätare samarbetet mellan de rutinerade glitch-piojärerna Ryoji Ikeda och Carsten Nikolai. Cyclo-projektet grundades 1999, då de båda framträdde tillsammans för första gången På Galerie für Zeitgenössische Kunst i Leipzig. Under de två år som passerat sedan dess har de skickat filer mellan varandra och steg för steg putsat sig fram till detta slumpmässiga digitala mästerverk.

Ryoji Ikeda är sedan tidigare något av en specialist på just sinusvågor. Det kunde man höra bland annat på hans klassiker +/- och 0°C för några år sedan och även på hans bidrag till Raster-Notons pre-millennieserie 20' to 2000 (som passande nog hette Variations for Modulated 440hz Sinewaves). Ikeda gjorde även ett soundtrack till den japanske arkitekten Toyo Itos väldigt trevliga utställning där animerade ritningar och schematiska arkitekt-skisser projicerades över varandra, allt till ljudet av Ikedas enkla musik.

I och med Cyclo förvränger Ikeda och Nikolai denna idé. Genom att använda sig av överlappande rytmiska loopar, inkorrekta beräkningar, felaktiga algoritmer, rena sinusvågor (naturligtvis) och troligtvis en hel del omöjliga processer får de båda fram musik som är både rytmisk och störande. Här blandas sinusvågorna upp med knaster och brus i rytmiska men mystiska former. Cyclo kan ibland vara ganska stötig, men det är trots allt felen som är i fokus här. Och felen är bra.

Fortfarande tveksam? Besök www.contour.net och provsmaka Cyclo genom att titta på en konsert (eller åtminstone konsertgrafiken) inspelad i Berlin i mitten av mars i år. Naturligtvis i det fantastiska real audio-formatet.

/ Petter