RECENSION  

DIVERSE ARTISTER
SOCA GOLD 2001
CD - VP Records, 2001

Juni och juli är traditionellt sett karnivalernas högtid. Arvika, Västerås, Trinidad och Antigua, alla har carneval/festival omkring den här tiden. I Europa spelar så gott som alla befintliga rockband och i Västindien är situationen dito fast med soca då.

För att rida på den här vågen släpper VP varje år Soca Gold, en exakt kopia av conceptet med Reggae Gold fast då givetvis med soca. Artisterna från Barbados är lätt överrepresenterade i år med sju av sexton låtar på skivan. Bäst av dessa är Rupee, förra årets roadmarch-vinnare på Barbados med sin "Jump". Nigell och Marvin Lewis gör en "Baha Men", det vill säga släpper en 3-4 år gammal karibisk monsterhit till övriga världen med "Follow the Leader", som gjort sig känd som en sån där man-lägger-händerna-på-axlarna-på-den-framför-och bildar-en-orm-låt a la grisfest.

Antiguas stolthet Burning Flames deltar med hyggliga "Mud Dung" och en verklig veteran i genren, Supa Blue, river av "Spirit to Wave". I övrigt är det trevligt utan att överraska och som alltid på samlingsskivor finns det ett rejält bottennapp. I det här fallet är det en ganska tafflig version av Shaggys "It wasn't me" framförd i vad de kallar en Zouk-version av det kryptiska Inferno Band. Men över lag är det här ett bra sätt att hålla koll på en genre som man kanske inte alltid hör på P3 och Slingshot.

/ Captain Morgan