RECENSION  

SOURCE OF LABOR / MARQ SPEKT
FULL CIRCLE / THE SHOPLIFTER - LIQUID SMOKE
12" / 12" - Subverse, 2001

Att Company Flow splittrades kanske man inte behöver gråta sig till sömns över egentligen. Vi har ju trots allt fått tre-fyra gånger så många nya intressanta projekt som ersättning. El-P driver favoritbolaget Def Jux, ger oss Cannibal Ox och hotar med samarbeten med The Automator (kan jag nämna The Automator i varje recension jag skriver? - lovar att göra ett tappert försök). Mr Len har varit på gång med en soloplatta ett bra tag och till sist då Bigg Juss som tog sitt pick och pack, flyttade till Atlanta och startade Subverse för att ge ut ryggsäckshiphop från världens, eller iallafall USA:s alla hörn.

Värt att ta sig en titt på, tycker jag såklart och lyssnar på två av Subverse senaste släpp. Först ut har vi Seattle-trion Source of Labors "Full circle" som låter exakt som man väntat sig - typisk independent-hiphop av det mer traditionella slaget. Beatet, producerat av gruppmedlemmarna Vitamin D och Wordsayer, är lagom funkigt men skulle kunna behöva lite mer tyngd. Texterna är lika delar playa-hating och "hiphop won't die"-snack. Absolut inte dåligt, men knappast någonting att bli ledsen över om man missar. B-sidan går utmärkt att ignorera och så vill jag utfärda en varning för att de tydligen spelar med ett liveband.

Destå intressantare är New Jerseys Marq Spekt som släpper sin debuttolva på Subverse och direkt känns som en kille att hålla ögonen på i framtiden. Här är det mörkare och mer abstrakt - mer spoken word än Gang Starr helt enkelt. Både "The Shoplifter" och "Liquid Smoke" har enkla, minimalistiska beats som snyggt backar Spekts rabblande (vad sägs om rader som "24 hour nightshift / watching Conan O'Brien / fighting bronchitis while I write this" eller "MC:s with no teeth still talkin bout they flossin - caution" ?). Fast den riktiga bomben på den här tolvan är det undangömda sistaspåret "No dessert til you finish your vegetables". Här producerar Bigg Juss, under namnet Lune TNS, och han har fått till ett fantastiskt sinnessjukt beat. Psykostråkar, psykosynt och psykogitarr dränker Spekt i en total psykogröt. Man anar trauman i barndomen - det låter som att båda herrarna fick äta sig igenom berg av blomkål innan de fick chokladpuddingen.

/ Per