RECENSION  

ATES
SCARED IN SWEDEN
CDR - Demo, 2001

Minns jag rätt så hörde man väl talas en del om Ates för några år sedan, då det rörde sig om ett enmansprojekt som sysslade med distade politiska beats. "Scared in Sweden" är deras senaste demo, inspelad i början av 2001. Nu är Ates istället en duo och stilen är utbytt mot mer sansade midtempo-breaks.

De två första låtarna på skivan, "Night on earth" och "Rain" är ganska lika. Sedvanliga breakbeats och Red Snapper-ståbas flänger fram och tillbaka med små melodisamplingar ovanpå. Den respektlösa klipp-och-klistra-attityden och lofi-produktionen får en att tänka på gamla Major Force-grejor. Det är rätt coolt, men lite för spretigt för att jag verkligen ska digga det.

Men tredjespåret, "Scared in Sweden", där gruppen lägger sig på en mer abstrakt nivå, håller högre klass. Titeln förklaras av låtens intro, där de samplar Lou Reeds repliker ur filmen "Blue in the face" - "I get scared like in Sweden. It's kinda empty, they're all drunk. Everything works...". Sedan tickar det igång. Ett torrt beat stapplar fram och välter allt som oftast, samtidigt som ett melankoliskt piano och några farliga stråkar glider in och ut ur ljudbilden. Det blir en slags kombination av knepighet och samplingsiver som är svår att sätta fingret på, men en hygglig referens kan vara tidiga DJ Vadim-alster. Bra alltså. Sverige behöver alltid fler abstrakta hiphop-mekaniker.

/ Per