RECENSION  

JOWONIO PRODUCTIONS
HANDS/BIRDS EP / THE GREAT... / THE MEAT...
10"/CD/CDs - Leohtan, 2001

John Siddique är en irländsk/indisk poet, författare och oljudsmakare. Han har samarbetat med de underliga figurerna i V/VM och hållit börja skriva-kurser för barn. För att vara effektiva recenserar Fat Bankroll nu hans tre senaste skivor på en gång. Två av dem kom ut i mars i år, den tredje, som innehåller samarbeten med Merzbow och några andra, kommer när som helst.

Vi börjar med Hands/Birds-ep:n. De är rakt igenom utmärkt och känslig, men kall, musik. Jag kan tyvärr inte komma på något bra ord för att beskriva musiken förutom ljudlandskap. Möjligtvis oljudslandskap. Jowonio Productions förstärker ibland dessa "landskap" genom att tala eller sjunga över dem och det är nog därför man tänker på Throbbing Gristle stup i kvarten. John har nämligen samma påträngande, men ändå klena, engelska röst som Genesis P-Orridge.

"The Great High-Rise Escape" är en CD-ep med två live-låtar som bara levererats som bonus till dem som beställt "Hands/Birds ep" direkt från skivbolaget. Den första låten är oväntat jazzig och William S. Burroughs talar lite om sig själv (bara det är väl värt priset av vilken skiva som helst). Den andra låten är mer klassiskt industri-lömsk, återigen med den där TG-rösten.

Sist ut är tretums-CD:n "The Meat and Bread Variations", som innehåller Jowonios samarbeten med Merzbow, Chris Robinson och Big Block 454. Tråkigt nog är detta den minst intressanta av de tre skivorna. Chris Robinson-samarbetet är emellertid tidvis riktigt otäckt och Merzbow-låten är intressant eftersom den är mycket mjukare än det han brukar släppa från sig. En hel CD med låtar gjorda av Jowonio Productions och Merzbow tillsammans är på gång och den kan bli hur bra som helst.

/ Petter