RECENSION  

HANS APPELQVIST
THE XIAO FANG EP
10" - Mjäll, 2001

Ännu en väldigt omsorgsfullt förpackad mjällskiva damp ner i brevlådan. Skivbolagsbossens intresse för formgivning är tydligt och det är kanske det som skapar den egentliga röda tråden genom Mjälls serie med tiotummare av okända svenska artister. Det, och den melankoliska känsla som verkar dyka upp på alla mjällskivor, trots att det i övrigt spretar åt alla möjliga håll.

Hans Appelqvist går ibland under namnet Tonefilm och han använder då bland annat ljudfragment från filmer i sina kompositioner (en Tonefilm-CD kommer för övrigt på Komplott inom kort). På The Xiao Fang EP är det i stället röster och ljud som han spelat in under en resa i Kina som ligger till grund för musiken. Definitivt en bra idé.

På a-sidan blandas kinesernas mummel, tal och musik med trip hop-beats och det är så man tror att det ska fortsätta låta tills ett fasansfullt distat solo kommer in som en trevlig överaskning. Detta till trots så är det den andra sidan som gör skivan speciell. B-sidan innehåller bara en låt, ett tio minuter långt "landskap", sammansatt av långa partier kinesiskt mummel, tal och musicerande. Resultatet är väldigt intresseframkallande och påminner lite om Roli Widmers språkfragmentsexperiment "Sali Sali/Tschau Tschau", fast här förbättrat med piano och sorglig fiol. B-sidan är helt enkelt det absolut bästa på Mjäll så här långt. Köp!

/ Petter