RECENSION  

SQUARE ONE
HIGHER HEIGHTS
CD - Pennyhole Publishing, 2001

Vi svenskar får ibland för oss att Västindien är lika med Jamaica och Jamaica är ju bara reggae, det vet väl alla. Men i den stora världen råder det andra förhållanden. Faktum är att på i stort sett alla öar i Västindien utom just Jamaica är det Soca och Calypso som är kung, drottning, prins och premiärminister.

Det kanske allra största gänget i den här svängen är Square One från Barbados. Med Allison Hinds, som är en slags soca-Lady Saw, i spetsen har de nyligen släppt sitt sjätte album - Higher Heights.

Plattan börjar precis som man tror att den skall börja med "Pokemon", en inte för snabb och väldigt melodiös soca-rykare av klassiskt snitt. Det som snabbt blir väldigt uppenbart är att Barbados är en liten ö och för att tjäna tillräckligt måste man sälja utanför den holmen. Låtar på franska ("Dominique") och spanska ("La Bilrubina") dyker upp för att hålla Guadeloupe och Haiti i schack. Vidare visar de upp hela socans spectra från det där ursinniga roadmarch-soundet i ”Judging point” till nästan Harry Belafonte i ”Love in the air”, komplett med oljefat och texter om solsken ,vit sand och universiell kärlek. Vid två tillfällen gör de bort sig lite lätt och det är när de flörtar med ragga och dancehall i "Murder" samt "Hot Galz". Alla dalmasar spelar inte fiol så bra om ni förstår. Det här är ett socaband som är jävligt bra på soca och inget annat!

Den här cd:n är lite ojämnare än de tidigare släppen men höjdpunkterna och bottennappen är också längre ifrån varandra vilket gör den till en kul upplevelse som dock för den oinvigde kan ta upp till 34 lyssningar innan bollen är hemma. För nyfikna och nybörjare rekomderar jag i stället Square Ones tredje cd "Sweetness" som en lite mer lättillgänlig inkörsport till Västindiens riktigt stora musik.

www.square1-music.com.

/ Captain Morgan