RECENSION  

TENNIS
EUROPE ON HORSEBACK
CD - Bip-Hop, 2001

Tennis är namnet på samarbetet mellan för mig okände Benge (Ben Edwards) och kanske mer kände Si-cut.db (Douglas Benford). Enligt skivbolaget Bip-Hop så handlar det om ett Londonbaserat projekt som utforskar digitala och elektroakustiska ljud och rytmer med hjälp av 2000-talets mjukvaror för ljudframställning. Det låter ju säkert bra, men knappast unikt. Tennis har tidigare släppt skivan "Wooden Sweets" på tyska ElectroChemicalResearch och deras nya skiva ska tydligen ta musiken längre in i något sorts glitchinfluerat dubljud.

Det börjar faktiskt relativt lovande. Första spåret, "Civic Halo", är lite lömskt med ett och annat knepigt ekande ljud ovanpå mörk bas. Man ska dock inte låta sig luras av denna inledning för resten av skivan är tyvärr inget vidare. Dub med glitchinfluenser är antagligen precis vad Tennis har velat göra men de har misslyckats ganska ordentligt. Visst finns det djup bas men i övrigt så innehåller de åtta spåren så mycket ljud som inte borde ha varit där att man bara blir irriterad. Spår två, "Weakness Together", verkar innehålla ljud från någon billig standardsynt - saker tagna direkt från något sämre ljudkorts uppsättning av midiljud, och detta problem dyker upp under hela resten av skivan också. Vill man vara lite snäll så kan man kanske säga att Tennis åtminstone försöker ta den här sortens musik ett steg längre eftersom det inte direkt låter som något annat. Men tyvärr så är det snarare så att Tennis låter som någon som försöker låta som något annat men som helt enkelt inte kan. Frågan är då om man borde försökt från första början. Lite underligt är dock detta eftersom åtminstone Si-cut.db borde veta vad det handlar om.

Skivan fortsätter på ungefär samma sätt och det är heller inte roligt. Med undantag för första spåret så är det i stort sett samma idéer som återkommer under hela skivans gång. Vissa av numren börjar lovande men sedan kommer tidigare nämnda ljud som absolut inte passar in och förstör alltihop rejält. Egentligen ingen skiva att bry sig speciellt mycket om alltså, och redaktionen roar sig istället med att dra dåliga skämt om bandets namn.

/ Christoffer