RECENSION  

DIVERSE ARTISTER
BIP-HOP GENERATION V.2
CD - Bip-Hop, 2001

Den första Bip-Hop-samlingen var fylld till brädden med vad som lät som överblivna, halvfärdiga låtar av dessa typiska IDM-samlings-artister (IDM - farligt ord / red.anm) som man lätt blandar ihop (typ Marumari och Massimo, Phonem och Goem). Det har inte gått så många månader sedan den kom, men redan finns det en ny Bip-Hop-samling ute. Den är underligt framgentarisk eftersom den blandar musik i väldigt olika stilar, men den är ändå väldigt mycket bättre än föregångaren. Den vänliga Bip-Hop-bossen Philippe Petit har nämligen lyckats samla ihop ett lite mer rutinerat startfält den här gången.

Inte minst österrikaren Bernhard Fleishmann, som tidigare släppt skivor på bland annat Morr och Fuzzybox (inte minst den uppmärksammade "Poploops For Breakfast"). Här ligger han bakom de två första låtarna och det är trevlig elektronika-pop med glada vändningar. Stilsäkra mjuk-elektronik-mannen Arovanes låt är helt enkelt en tio minuter lång Arovane-låt utan överraskningar. Först fem ganska trivsamma minuter enligt den klassiska Amber-modellen, följt av ytterligare fem minuter enligt Tri Repetae-modellen.

Efter amerikanska Warmdesks fyra låtar blir det experiment-lekstuga. Både belgaren Köhn (med en fyrdelad historia om sin hyresvärd Hubert) och italienska Wang Inc har knåpat ihop flera korta loopar som knakar på diverse ganska njutbara vis. Det drar åt det klassiska experiment-elektron-hållet lite då och då, men framför allt känns det inte riktigt färdigt. Det är mest snuttar som säkert kunde blivit riktiga låtar om artisterna hade velat och orkat.

Sammanfattningsvis är detta ändå en schysst skiva. Spretigheten och den stora bredden hjälper alltid någon att hitta in i nåt litet hörn i den elektroniska världen där han/hon inte varit tidigare. Om förbättringen mellan denna och nästa Bip-Hop generation-samling är lika stor som mellan denna och förra, så kommer nästa skiva att bli en riktig höjdare. Eftersom bland andra Atau Tanaka kommer att medverka på v.3 så finns det en anledning att misstänka att det blir så.

/ Petter