RECENSION  

CARIUS & BACTUS
INNEHÅLLER BOKMÄRKE / INCLUDING BOOKMARK
10" - Gud Recordings, 2001

Tiotummare är definitivt ett av de trevligaste skivformaten (i konkurrens med sjuor och 3"-cd-skivor). En annan sak som alltid varit positiv är stilig färg på vinylen. Om man dessutom får en liten extrapresent i skivfordralet så blir man absolut inte dystrare. Här har vi faktiskt inget mindre än en vit tiotumsskiva vars fordral dessutom innehåller ett gammalt stiligt Buick-bokmärke. Rätt färg, format och present ger tre poäng av tre möjliga, redan innan musiken börjat. Det roliga skivbolagsnamnet ger för övrigt ett halvt extrapoäng.

Och faktiskt, Carius & Bactus-skivan är en ganska trevlig bekantskap även när man lagt den på skivtallriken. Det är på ett sätt en gimmickskiva, eftersom musiken delvis är gjord av ljud från dentalvårdsprodukter. Detta märks framför allt genom att man då och då hör någon borsta tänderna. På skivan finns två sympatiska electro-poplåtar och två kortare, abstrakta stycken. Den ena av de två poplåtarna gränsar nästan till syntpop och den andra är regelrätt lo-fi-electronica, med en melodislinga som faktiskt bär vissa drag av melodin i Funkstörungs "Blindensendung".

I övrigt finns det emellertid inga som helst kopplingar till varesig Funkstörung eller deras brittiska förebilder (ja, ni vet vilka jag menar), förutom möjligtvis att Ola Bergman från Carius & Bactus medverkar med fyra låtar på SKAMs nya "Smak 5"-samling.

/ Petter