RECENSION  

BS 2000
SIMPLY MORTIFIED
CD - Grand Royal, 2000

Så dök den här skivan till slut upp i postlådan. Trevligt, tyckte jag. BS 2000 är Beastie Boys-Adrock och polaren AWOL, allmän trumkille åt Beasties med förflutet i Suicidal Tendencies. Idén är ganska enkel: de spelar orgel och trummar. Direkt associerar man såklart till Money Mark men där tar man fel. BS 2000 ligger väldigt långt från Marks sköna och snälla sväng, istället får man en känsla av att det är den försvunna tyska orgelklassikern "Klaus Wunderlich plays Black Flag" som hamnat i CD-spelaren. Någon på Grand Royal beskriver det de håller på med som "Casio Hardcore" och det är väl en passande formulering.

"Går det att lyssna på skivan? Nej, men den låter förbannat cool" skriver min idol Jan Gradvall om den på Feber. Det har han banne mig rätt i. Skivan låter fan, men man blir på oändligt gott humör av att lyssna på den. Den bästa låten är "Wait a minute" där Adam sjunger "It's fun here on the rollercoaster, I saved you a place - but when I tried to talk to you a bird flew in my face". En hyllning till tantsnusk-fotomodellen Fabio som ju fick sin karriär förstörd när en anka krockade med honom i bergochdalbanan. Ett viktigt ämne. "Yeah, I like BS" är en annan bra låt. Ganska funkig och någons femåriga dotter/syster/kompis förklarar att BS 2000 är toppen. Fler idiotgrejor: de hittar på egna danser som "The Side-to-Side" och "The Scrappy", ett av spåren är inspelat live på Pizza Hut (lögn) och så finns det en låt som heter "Dansk party".

Men det bästa med BS 2000 är ändå att de är precis som ett av de många band man själv fått för sig att starta när man varit full - "Skitbra idé, du spelar orgel och jag trummar. Vi börjar repa imorgon!". Skillnaden mellan mig och Adrock är väl att han har möjlighet att sätta planerna i verket och få ut en skiva. Det kanske är tur.

/ Per