RECENSION  

DEAD LETTERS SPELL... / THE HURT I FEEL...
DEAD+HURT
CD-R - Fukk God Let's Create, 2001

Två svenska oljudsmusiker med vad som förmodligen är världens två längsta artistnamn ("Dead letters spell out dead words" resp. "The hurt I feel is my hurt" fick inte plats alls. Vad fan är det för fel på "The Ronettes" eller "Elvis" ? / Red.anm.) delar på den här skivan. Musikaliskt hamnar resultatet någonstans i trakterna av det som kallas mikrotonalt oljud, dvs det är sparsmakat men svårt och i sällsynta fall även plågsamt för både öronen och hjärnan. Musik som existerar någonstans mitt emellan Whitehouse och Ryoji Ikeda.

Göteborgsbaserade enmansprojektet Dead Letters Spell Out Dead Words inleder skivan. Först med ett kortare stycke som baseras på nåt slags dovt prassel, men sedan med en riktigt smärtsam, högfrekvent komposition som man får passa sig ordentligt för. Inte speciellt distat, inte speciellt högljutt, men ändå riktigt påfrestande. Hans avslutande stycke, "031610", låter mer "powerbook" än hans andra låtar och leder på så sätt över till The Hurt I Feel Is My Hurts del av skivan.

På denna del bjuds det nämligen på lite mer DSP-känsla. Det är naturligtvis lätt att dra paralleller till laptop-europeer som Mego-filurerna, men eftersom musiken är mer påträngande, ombytlig och intensiv så känns det som om inspirationen snarast kommer från USA och musiker kring skivbolag som Tigerbeat 6 eller 12k. Och även om det inte är så så är det dit man får söka sig för att hitta något liknande.

Det är intressant att notera hur väl de båda projektens respektive stycken passar ihop. Hela skivan kunde mycket väl varit gjord av vem som helst av de två, och faktum är att de bjuder på minimala drones och sprak som ligger på internationell toppnivå (med några få undantag). Man kan inte undgå att fundera på hur mycket större uppmärksamheten kring dessa artister hade varit om det istället för "Fukk God Lets Create" hade stått "Raster Noton" på omslaget.

Ta en en titt på Fukk God Let's Creates riktigt stiliga webbplats också, förresten: www.nullvoid.net/fukkgod/.

/ Petter