RECENSION  

CRUNCH
1
12" - Musik aus Strom, 2001

Om man ska tro pressreleasen, signerad Michael Fakesch (ena halvan av Funkstörung och i det här fallet även skivbolagsdirektör för Musik aus Strom), så är det här det absolut bästa denna label någonsin släppt. Det uttalandet förpliktigar, med tanke på att det finns äldre releaser på MAS som är ordentligt bra. Inte minst Funkstörungs egen BreakArt EP.

Fakesch påstår att inte ens han själv vet nåt om Crunch. Musiken kom på DAT med posten, utan avsändare. Omslaget kom som jpeg-filer via e-post och det enda han fått från Crunch utöver detta har varit kryptiska meddelanden, också skickade via e-post. Informationen på omslaget är också svårtolkad.

KAP.TAL.ZM = ATOM.K FRAGMENTAZ.ON står det. Politik är alltså inblandat. Detta påminner inte så lite om den gamla internet-terroristen M9ndfukc som länge varit närvarande i stort sett överallt och som ibland dyker upp i på e-postlistor med knepiga politiska eller hotfulla meddelanden skrivet i samma underliga stil som detta. M9ndfukc har publicerat ett antal luriga musik-programvaror och livsfarliga webbplatser som hela tiden tar över datorn och lurar in användaren i fällor. Det finns rykten som säger att M9ndfukc är en australiensisk kvinna. Förmodligen är Crunch inte M9ndfukc då. Andra rykten, bland annat från Mike Paradinas (känd som µ-ziq), antyder att Crunch skulle vara två män från södra London vid namn Mike och Dave. Paradinas säger också att Dave är en redan tidigare välkänd producent och DJ. Mer vill han däremot inte säga. Lite synd. Nåja.

Musikaliskt känner man igen sig. Det rör sig om ganska lätt och avslappnad electronica, som vanligt på MAS. De mjuka basgångarna och melodierna sitter precis där de brukar. Däremot står skivan ut i sammanhanget på grund av att det här leks en hel del med ljudfragment och sprak.

Vissa av låtarna är upp till tre år gamla, medan andra är betydligt nyare. Skillnaden hörs ganska tydligt. Även om det är samma stil i grunden så varierar både idéerna och kvaliteten ganska mycket från en låt till en annan. I låtar som "EMEDR.L" och "AM.L.MA" kommer till exempel något som påminner om riktiga trummor in. Andra låtar bygger på helt andra idéer. Lite spretigt är det alltså, men trots det är detta faktiskt en väl sammansatt skiva - däremot inte MAS bästa.

/ Petter