RECENSION  

ILPO VÄISÄNEN
ASUMA
CD - Mego, 2001

En soloskiva från ena halvan av Pan Sonic innehållandes ganska kärv musik. Ljudet ligger nära Pan Sonics eget och det är ju inte så konstigt. Minimalt och effektivt. Skivans innehåll byggst upp av extremt enkla medel - trummorna består ofta av korta knäppande ljud (klassisk virveltrumma på Pan Sonics skivor) och en kort basstöt som håller takten.

Pan Sonics ljud var ju från början ganska torrt men på senare skivor har duon upptäckt eko, något som gjort takterna aningen mer levande och definitivt svängigare. På Asuma använder sig Väisänen också av detta knep och det märks inte minst i inledande "Autioitu 1". En från början mycket enkel rytm blir riktigt funkig (nåja) och tillsammans med det växande bakgrundsljudet är detta skivans bästa spår. Det sätter även riktlinjen för resten av skivan. Strikt analoga frekvenser behandlas på olika sätt och samsas i vissa fall med ödsliga beats. I "Vallitseva" ligger ljudet nära Pan Sonics skiva "A". Även den riktigt klassiska Pan Sonic-takten finns med och då blir musiken precis lagom hård och elak. Andra spår, som exempelvis "Tukahduttaja", innehåller ingen rytm utan är nästan bara ett och samma ljud som filtreras och förändras försiktigt genom hela spåret. I "Jaettu" suddas gränsen mellan trummor och bas ut. Ett experimentellt spår som ändå har dansgolvspotential (säkert! / red. anm).

Alltså en ödslig, kärv och hård skiva. Det är inte vacker men definitivt fascinerande musik som är så enkel att den blir avancerad. Skivan har egentligen bara ett fel och det är att den är för kort. En total tid på strax under 40 minuter är alldeles för lite. Det är egentligen bara i drygt nio minuter långa "Asumaton" som musiken verkligen kommer till sin rätt. Ett stort, långt ljud som sakta förändras tillsammans med små analoga detaljer. Det här är enligt min mening musik som tål, och blir ännu bättre av, låtlängder på uppåt tio minuter.

Slutligen en amatörmässig finsk språklektion. Alla låttitlar på skivan är på finska och man undrar kanske vad dessa betyder. Här kommer en förklaring till några av dem och jag garanterar absolut inte att översättningarna stämmer:

Autioitu - avfolkning
Tukahduttaja - kvävd
Klikki - klick, grupp
Asumaton - obebodd
Vallitseva - aktuell

Jo, förresten, skivomslaget är fint också. Tina Frank står bakom, som på många andra Megosläpp, och det är Ilpo Väisänen själv som har fotograferat. Ta även en titt på www.mego.at eller varför inte på skivbolagets skivaffär www.mdos.at.

/ Christoffer