RECENSION  

IBM
THE OVAL RECORDING
LP + 7" - Mego, 2001

London, april, 1998. Ilpo Väisänen, Bruce Gilbert och Mika Vainio slår sig ner i Mikas lägenhet bland sladdar och elektrifierade hemmabyggen (och kanske några datorer), med avsikt att göra musik tillsammans i några timmar. Med en uppställning som denna, bestående av två Pan Sonic-medlemmar och en gammal Wire-medlem, är allting upplagt för att resultatet ska bli bra. Och visst, det blir det också.

Det blir noise, närmare bestämt. Ofta är det förhållandevis lugnt, men tidvis gränsar det faktiskt nästan till Power Electronics, vilket är lite oväntat. Improviserade oljud som utvecklas i långa, sammanhängande stycken och som verkligen suger musten ur sig själv. Det är musik som är påfrestande och samtidigt svår att sluta lyssna på. För trots allt, det är ju inte vilket oljud som helst. Gilbert har väl gett ut skivor i 25 år snart och de andra två har hunnit med både soloskivor och Pan Sonic-projekt samt en hel del samarbeten. Alltså är det oljud framställt av tre väldigt skickliga och väldigt rutinerade musiker.

Den 18 januari i år återsamlades de tre för ett framträdande på trevliga Centre George Pompidou i Paris. En fransman som kallar sig Yan var där. Såhär beskriver han konserten:

"The three friends start concert at 20:45 P.M.. Three chairs on stage, differents cables, boxes... a screen behind them that represents only frequencies disturbing by noise. Because, the show was very indus-harsh electronics like Whitehouse. Not very ambient. During one hour they deconstruct the sound. Very impressive and strong. The public, may be many people, thought they played minimalist, ambient music. But not at all. As I said that was power or more harsh noise electronics. INDUSSSSSSSS! Lobotomie du cerveau."

Lobotomering av hjärnan, helt enkelt. Det är franska och betyder "hårda bud". Det känns lite trevligt att dessa rutinerade semi-galleri-akademiker kan vråla loss ordentligt.

Förresten, sist vill jag passa på att nämna att en av Bruce Gilberts kamrater i Wire heter Robert Gotobed. Det är ett roligt namn.

/ Petter