RECENSION  

DIVERSE ARTISTER
BIP-HOP GENERATION V.1
CD - Bip-Hop, 2000

Det verkar som om den här skivan har blivit lite för upphaussad, så som en samhällstjänst tänkte jag att jag skulle berätta hur det egentligen ligger till. Det kryllar av hyggliga samlingar med elektronisk lyssningsmusik, allihop fyllda med sådana artister som inte är tillräckligt bra för att ge ut en egen skiva som nån vill köpa. Det här är, mer eller mindre, en sådan skiva. Jag menar inte nödvänigtvis att de medverkande artisterna är dåliga, men unika är de definitivt inte. Hade den kommit för två år sedan hade den varit fylld med artister som försökte låta som Autechre på "Amber", eller ännu värre, som Funkstörung när de försökte låta som Autechre på "Amber". Nu är det några år senare och glitch har gjort sitt intåg. Alltså sprakar det nåt fasansfullt i alla låtarna på denna skiva.

Först ut: Marumari, en amerikan som har låtit talas lite om sig den senaste tiden. Men det är inte bra alls, tyvärr. Det är den första låten, "A Girl I Met at the Rest Stop", som förstör det. Han använder typiska gör-musik-hemma-med-dator-trummor, helt utan att skämmas och till och med utan att försöka dölja dem med effekter. Den andra Marumari-låten är bättre, men han har ju redan förstört det för sig, så den bryr jag mig inte om att skriva mer om. Italienska Massimo har släppt musik både på fals.ch och på Fällt och får väl räknas som erkänd. Han bjuder också på två låtar, "Tonali", som är uppbyggd på ett knäpp-ljud och som fram emot mitten börjar ticka lite trasig-CD-/Oval-ikt, samt "Where's Your Heel", som är en ganska bra låt i den nya skola som jag nämnt förut och som jag härmed döper till "låtar som påminner om inspelad datatrafik". I övrigt medverkar brittiska Phonem, med två drill'n'bass-/knäppskalle-låtar, Goem, med en diskret, brusig låt och franska Ultra Milkmaids med en låt som är ofarlig, men också ganska bra. Dessutom Schneider TM, som visar sig vara bäst på skivan. Tyvärr bara med en låt, men de envisas inte med att brusa och knastra så mycket och när de väl gör det så visar de att de vet hur man ska bära sig åt för att det inte bara ska bli retligt.

Som sagt, det är inte dåligt, men inte heller omstörtande. Inga nya idéer och inget som står ut. Köp nåt annat istället.

/ Petter