RECENSION  

DIVERSE ARTISTER
STRICTLY THE BEST 25
CD - VP Records, 2000

Kanske inte den absolut färskaste samlingen, men se det här som ren konsumentupplysning. Det här är nämligen den bästa sammanställningen av vad som varit bra på ragga-fronten andra halvan av år 2000. Om vi säger som så att det sämsta på plattan är Harry Toddlers "Dance the angel" så kanske ni förstår vilken division vi spelar i. Inte riktigt sant egentligen - det sämsta är nog en Punanny-megamix (megamixar är ju alltid helt obegripliga), och jag har förstått att många gillar "Dance the angel". Jag fattar inte den överhuvudtaget.

Men annars är det en hitparad av guds nåde. Förvillande likt det vi listar som våra favoriter bland årets stora ridims. På "Orgasm" hittar vi Mr Vegas söta "Girl’s time", Lexxus allsångsanthem "Full hundred" och Elephant Mans bitska "Truth". På "Scarface" har vi Elephant Man igen med "Replacement killer" och just "Dance the angel". Och på "Hurricane" - Capletons ösiga "Hunt you" och Alozades "Bad man no pet gal". Så fortsätter det. General B och Patchys hit på "the Joker", "The Business", Sizzlas aggresiva "To the point" på "Tixx" och både Beenie och Bounty på "Volume". Bäst av alltihop är kanske Ward 21:s röka-hyllning "Smoke the weed". De har helt enkelt plockat den gamla refrängen från sin hit "Blood stain" och gjort om den från "See them run, when I bust my gun" till "Smoke the weed, til my eyes a bleed", i makligt reggae-tempo. Mycket bra.

Det känns nästan lite bittert att det man hållt på att jaga som en dåre efter nu finns samlat på en och samma platta. För er som inte orkar handla sjuor, lyssna på riddimplattor eller kanske bara behöver komplettera lite är detta årets köp.

/ Per