RECENSION  

DIVERSE ARTISTER
COMMUNICATION PROBLEMS EP
12" - Vibragun Records, 2000

På den australiensiska labeln Vibraguns hemsida har man i flera år kunnat läsa en inbjudan att bidra med låtar till en samlingsskiva. Vibragun hade inte tidigare släppt nåt och projektet hade väl börjat lukta lite svagt nedlagt, men eftersom ett rykte någon gång sagt att Atom Heart skulle deltaga så har jag naturligtvis varit tvungen att hålla koll på sidan för att se om något skulle hända. Nu har det hänt.

Communication Problems-tolvan är tänkt som ett smakprov inför en en kommande fullängdssamling, men när/om en sådan kommer vet ingen. Medverkar här gör 8-bit, Atom Heart, Pimmon och Oren Ambarchi. Pimmon och Ambarchi samarbetade för övrigt på "Afternoon Tea" (tidigare recenserad här).

På a-sidan inleder Pimmon, med en låt som skulle kunna vara ljudet av tveksam datatrafik (jaha?). Han spelar ut signaler mot varandra, på nåt sätt. Tankarna förs till Mouse on Mars när de experimenterar som värst på Instrumentals-skivan. Pimmon följs av Atom Hearts bidrag. "SEA (Stuffit)" heter låten och den har hakat upp sig. Låten är helt jävla omöjlig. Atom Heart=världsklass, helt enkelt. En slags upphakning bildar rytmspåret och detta fylls efter hand på med allt fler ljud, tills det blir för mycket, låten vinglar till, och tyngden tvingar fram ett oväntat taktbyte i slutet.

När man vänt på skivan får man höra ännu en underlig hybrid-låt. För mig tidigare okända 8-bit, tydligen en välkänd DJ i Sydney, har tråkigt nog döpt låten till "Can't You Feel the Rave?", men jag förstår nog vad han menar. Bakom den underliga takten och en haltande hi-hat döljer sig nån slags dansmusik. Inte så bra.

Avslutar skivan gör Oren Ambarchi, Sydney-bo och sologitarrist som samarbetat med alla möjliga, från Dave Grohl till Christian Fennesz. Liksom Fennesz ägnar han sig åt att datormanipulera sina egna gitarrljud. Här har han fått fram något som liknar ett klockspel, kombinerat med lite av den otäcka källarkänsla som alltid går hem i experimentkretsar. Det är konstigt att så totalt omusikalisk musik kan kännas så musikalisk.

/ Petter