RECENSION  

DIVERSE ARTISTER
MELODIES FROM THE POWER STATION OF KIRKENES
CD - Stoft Ljudupptagningar, 2000

Enligt omslaget är detta ett nytt svenskt skivbolag som fokuserar på elektronisk musik. Mycket mer än så vet jag inte om dem. Som titeln på skivan antyder så kretsar innehållet kring det då nordligaste kraftverket i världen, beläget i Kirkenes i Norge. Den tillägnas de människor som var inblandade i detta projekt år 1902. Temat märks i låttitlarna och också i hela stämningen på skivan.

Sex grupper och åtta spår finns med. Samtliga får nog betecknas som smart elektronisk musik i ganska skiftande stilar. Frank and Bill (som även var med på Saundart-samlingen "Smakfull Elektronik") bidrar med två spår som håller hög kvalitet. Det ena, utan titel, är en svängig sak. Kanske inspirerat av Scorns senare skivor, åtminstone rytmmässigt. Långsamma hiphopbeats med stämningsfulla, dova klanger och hela tiden en kall elektronisk bakgrund. Mycket bra. Frank and Bill avslutar även skivan med smått fantastiska "64-bit Antenna Glove", förmodligen skivans finaste stund. AFA, Association for Advancement, finns också med på två spår. AFA kan nog sägas vara förankrade i äldre syntmusik. Ett mekaniskt beat och en uppsjö av analoga ljud i skivans inledningsspår "Zetapump" är riktigt bra. Intressant är också Unmarked Jods låt "General View of Kirkenes" som är något udda och fantastiskt svängig med bland annat gitarr i lite Hawaii-stil. Utöver dessa tre grupper finns även finska Brothomstates, Mylla och Eric Ericksson med på skivan. Alla tre med låtar av hög klass i samma intelligenta elektroniska skola.

Sammanfattningsvis är detta en samling med genomgående hög kvalitet på innehållet. Just ett tema att bygga upp musiken kring är extra trevligt. Stort plus till det fina omslaget. Påkostat, bland annat med bilder från uppbyggnaden av kraftverket. Stoft Ljudupptagningar är absolut ett intressant bolag och vi ser naturligtvis fram mot vidare skivsläpp.

Ta även en titt på www.brothomstates.com och www.bobbyunited.com (skaparna av omslaget).

/ Christoffer