RECENSION  

KONGO BONGO CREW
LIVE'N'DIRECT
Tape, 2000

Kongo Bongo Crew är tillsammans med Topaz Records den klart dominerande kraften i Stockholms reggaevärld, och ett antal klubbkvällar och raden av sjuor ser till att det inte lär ändra sig i första tagen (även om Topaz koncept "ragga-versioner av svenska hiphop-hits" börjar kännas lite uttjatat). Det här är en livetape från en av KBC:s utekvällar, var eller när är lite svårt att veta för informationen på omslaget är lika med noll.

A-sidan börjar mycket bra. De öppnar med en Everton Blender-dubplate, fortsätter med hits från Junior Kelly och Barrington Levy och går loss i full juggling med Topaz-sjuor. Hela tiden med den imponerande Flimpoman på micken. Jag måste säga att det är så här ragga gör sig absolut bäst - snabba mixar av hårda och mjuka grejor, hits och nya släpp, med tokiga ljudeffekter och en bra deejay.

Bra lyssning så långt, men tyvärr (aldrig får man vara riktigt glad) håller det inte i sig. Snart börjar det spelas hiphop och R’n’B. Det kanske är ett effektivt sätt att fylla dansgolvet men inget jag vill sitta och lyssna på hemma. "Simon Says" och "Still Dre" har man ju hört några gånger. Sedan förstår jag inte varför de spelar en massa hiphopversioner av redan bra raggalåtar? Vem behöver en tafflig USA-anpassad version av Baby Chams "War forever" när orginalversionen redan krossar allt motstånd? Framåt mitten av b-sidan repar de sig igen men då är skadan redan skedd. Och varför i hela världen avsluta alltihop med att spela 2-Step? Det är musik för cafeér, inte soundsystems.

Fan, det hade kunnat bli bra det här. Potentialen är skrämmande. Ge oss en ny tape med strictly dancehall tings på!

/ Per