RECENSION  

DIVERSE ARTISTER
AVANTO - 00
CD - Avanto, 2000

Avanto-killen    Pita    Kaffe Matthews

Vi missade en ganska intressant festival i Finland för ett par veckor sedan. Jag talar om Avantofestivalen, som gick av stapeln i november på ett par ställen i Helsingfors. En rejält tilltagen samling intressanta personer var där. Merzbow och Pan Sonic var kanske de största stjärnorna, men även Mego-människorna Hecker, Fennesz, Pita och Skot var där. Inte nog med det, utan Kaffe Matthews och Scanner och en massa finnar man aldrig hört talas om deltog i festligheterna. En massa filmer och kortfilmer visades också, ibland förbättrad med livemusik av de gästande artisterna. Dessutom framträdde många av artisterna flera gånger i olika konstellationer. Mika Vainio från Pan Sonic spelade med Fennesz och Pita och Pan Sonics andra medlem Ilpo Väisänen DJ:ade.

På posten kom det i alla fall en skiva från festivalledningen. Trevligt. Skivan innehåller tidigare outgivna låtar från många av festivalbanden, bland annat Pita, Hecker, Pan Sonic och Merzbow. Snyggt omslag också, vilket alltid bådar gott.

Första låten är av Kaffe Matthews. Det är en mörk och nedtonad, knastrig sak som faktiskt är väldigt bra. Mego-artsterna Hecker och Pita bidrar också med en varsin låt. I Heckers fall en typisk Powerbook/DSP-historia med underliga ljud och visslanden. Mego-bossen Pitas låt är lite mer strukurerad, med klassiska bakgrunds-drones och sprak. Merzbow verkar ha tagit stora intryck av arbetet i MAZK, eftersom hans 17 minuter långa bidrag är rytmiskt (om än inte i närheten av dansant) fast det är stökigt. Tydligen är Merzbow-låten tagen från soundtracket till Ilpo Pohjalas kortfilm "Routemaster", som också visades på festivalen. Scanner medverkar också med en låt. Den är ovanligt bra för att vara Scanner.

Utöver detta medverkar naturligtvis ett antal finska artister på skivan. Näst bäst är nog Es, vars "Kukat ovat hyviä kuuntelijoita" inleds med lite otäck trallsång som för tankarna till "Rosemary's Baby". Op:l Bastards bidrar med en låt som är en kostning mellan någonting på Autechres "Basscadet ep" och gamla Aphex Twin. Inte så fantasifullt, men inte heller dåligt om man kan dra de parallellerna.

Bland de finska banden måste man naturligtvis också nämna Pan Sonic. Deras låt är en liveinspelning från 1999 och den är naturligtvis uppbyggd av den klassiska Pan Sonic-rytmen och de klassiska Pan-Sonic-ekot. Inte det bästa de gjort, men en bra avslutning på skivan. Undrar förresten om inte Pan Sonic satt en trend bland finska band. Alla finska artister som medverkar här har nämligen låttitlar på finska.

/ Petter