RECENSION  

DIVERSE ARTISTER
RIDDIM ALBUM 5, 6 OCH 7
CD - Greensleeves, 2000

Så fick man hem en ny laddning med riddim-album. Greensleeves är ju så snälla att de ger ut tre riddimsamlingar nästan samtidigt.

Först ut är den lätt spekulativa Punnany. Alla gillar vi Punnany och här har de samlat de frächaste cutsen. Ni som har skaffat vårt tredje mixtape vet vad vi talar om. Här har Greensleeves samlat tio versioner av orginalriddimen från ‘86 och tolv av de senaste, varav sex är producerade av våra gudar Ward 21 - "nigga call back next week!". Ta din bästa Punnany att rida på för det här ett av de bästa riddim som någonsin lämnat Jamaica - låtar som "Pum Pum", "Five-a-day" och "Needle Eye Pum-Pum" ger alla rude bwoys vad de behöver. Inte en enda dålig låt, bara ren glädje. Ett tips kan vara att köpa vissa av sjuorna för att slippa censuren, hur man nu kan censurera när ett riddim heter Punnany? Men nog med hyllningsord. Har ni inte redan den här skivan så är det bara och springa och köpa så att King Jammy kan få mer stålar på banken. Något som var lite märkligt är att orginalet till "Gimme a light" verkar vara flygbolaget Sabenas låt eller nått. Respect.

Nummer sex i serien är en delad platta, här får två riddim samsas om platsen. Bra idé för man slipper lyssna på 22 låtar på samma riddim i streck. Först ut är Latino som bygger på Jenifer Lopez "If You Had My Love". Alla sjunger med kastratröst och den enda riktiga hiten är "Crazy Looks" med Capleton. Det går att spela en eller två låtar innan man har tröttnat. Så vi går vidare till riddim nummer två - Boasy Gal. Inte heller det är ett av de bästa. Rätt jobbigt faktiskt. Artisterna är inte lika taggade som de brukar, fast Elephant Man och Harry Toddler är rätt bra. De två Steven Ventura-producerade riddimen gör den här plattan till den sämsta i serien hittills. Leta efter sjuorna istället eller om ni har tur så dyker hitsen upp på någon "Ragga, Ragga, Ragga"-samling.

En kvar. Jeremy "2hard" Harding står som producent för plattan med Lightning-riddim. Nu blev det genast trevligare igen. Känns som en riddim som Buccaneer skulle gilla och han är mycket riktigt med och gör en strålande låt. Lite opera-beat över den, fast med fart i. Ingen får till någon riktig hitlåt, fast det är allmänt trevligt hela tiden. Roligt att en del nykomlingar får presentera sig på slutet, men det tyder i och för sig på att de bästa har ratat den. Bäst som vanligt är Ward 21.

Greensleeves riddimplatta nummer åtta är redan ute så förvänta er en recension inom några veckor.

/ Niklas