RECENSION  

DIVERSE ARTISTER
STILLEBEN RECORDS SINGLES COLLECTION
CD - Tsunami Productions, 2000

Göteborgs elektrokungar i Stilleben-kollektivet tar ett steg framåt. Det här är deras sex första sjutummare samlade på en CD. Konstigt nog är CD:n utgiven på usla Acid- och Trance-bolaget Tsunami från Stockholm. Stilleben-mannen Fukkt har i och för sig medverkat på nån samlingsskiva från Tsunami (det enda som var bra på den skivan, skulle jag tro) under namnet Stigh Strandh. Kanske är det därför kontakten etablerats. Stilleben är hur som helst männen bakom några fräna klubbar i Göteborg. Framför allt Koolaid, elektroklubben som nu är nedlagd, och nya Minimal, där de spelar Köln-techno och annan minimal dansmusik.

Singelsamlingen börjar med en låt av Luke Eargoggle. Han baserar sin musik på idéer från elektron, men det är ofta distat, långsamt och mörkt. Man skänker en tanke till tidiga Aphex Twin och hans lilafärgade GAK-skiva. Enkla, distade 808:or håller oftast takten och basgångar mörka som om det vore hösten 1996 väcker trevliga minnen av Ed Rush och No U-Turn till liv. Efter Eargoggle följer Rutherford, och de båda gör musik av i stort sett samma beståndsdelar. Den senare hamnar emellertid något närmare detroit-techno. Näste man är Fukkt. Hans "Obsessed" är en ondskefull jävel, men ändå en av de låtar på skivan som ligger närmast ren elektro. På den planhalvan finns också Bored Dudes Society. Deras "Ghettoheed Society" är en bra låt. Som Dopplereffekt korsat med DAF. "Goldmoor Funk" är däremot inget vidare.

I skivfordralet finns också en liveskiva. När Stilleben Soundsystem spelar live handlar det mycket om improvisation. Ingen av de medverkande vet vad de andra tänker göra och resultatet kan variera. Musiken på denna CD liknar inte det hårdare set jag har hört dem framföra live, utan ligger snarare någonstans mellan Kraftwerks "Ralf & Florian" och "Trans Europe Express", eller kanske i närheten av Pete Namlooks ändlösa ambientskivor. Fast lo-fi, det vill säga tufft.

/ Petter