RECENSION  

DIVERSE ARTISTER
THE BIGGEST RAGGA DANCEHALL ANTHEMS 2000
CD - Greensleeves, 2000

Ragga-samlingar. Ja, man kan nog säga att jag börja bli lite av en expert på dem. Bara i år har jag nog lyssnat på mer än 25 olika ragga-samlingar. Och Greensleeves brukar veta vad de gör när de ger ut samlingsskivor så när det kommer en best-of 2000 från dem tar det inte lång tid innan den finns i stereon. Det första jag gör är att sätta på låt nummer två på cd 1. Mr Vegas "She's A Ho" är en av de roligaste låtarna han lyckats få ur sig. Att den Steelie & Clevie-producerade Crash-riddimen kom redan 1999 och att "She's a Ho" var en hit samma år gör inte så mycket för det är en bra låt. Faktum är att den här plattan snarare sträcker sig från sommaren '99 till sommaren 2000 än att täcka upp hela år 2000. På Crash får vi en till Mr Vegas, den här gången med Elephant Man i låten "Bun It", och en låt med Sean Paul.

2000 är ju Orgasms år så det ska väl bara vara att räkna upp de olika låtarna på den som är med på skivan; Mr Vegas - "Girls Time" och, och, och... Nä, det är den enda på årets mest framgångsrika riddim. Jag måste säga att jag är besviken. Mer '99 istället. Vi har ett antal cuts på Bellyas där "Watchie Pum" med Elephant Man som vanligt spöar skiten ur det mesta. Capletons "Who dem" som börjar med att han rapar är inte så dålig den heller. Något som stämmer med plattan det är att Capleton får så mycket utrymme. Man får höra mannen prata om eld mer en gång. Stenhård är ordet.

Om ni inte köpt en enda ragga-samling sedan Greensleeves 1999-samling, så är det här verkligen plattan för dig. Annars är det en märklig samling som bjuder på rätt bra låtar men det saknas en hel del av det bästa från 2000. Kan funka när det är fest och man inte orkar byta sjuor hela tiden.

Ahh, höll på att glömma. "ES EE EX" är en jävla låt. Smartaste titeln och texten av Sean Paul någonsin.

/ Niklas