RECENSION  

COMPANY FLOW / CANNIBAL OX
DPA (AS SEEN ON TV) / IRON GALAXY
2x12" - Def Jux, 2000

Har du hunnit sälja din "Funcrusher Plus" ännu? Lyckats övertyga dig själv och din omgivning att du lyssnat på bounce sedan '91? Att Ja Rule är världens bäste mc? Kul för dig. Själv forsätter jag harva med min sunkiga underground-hiphop.

Company Flow avslutar karriären med en dubbel-split-tolva med kollegorna i Cannibal Ox, passande nog också den första releasen på El-P:s nystartade bolag Def Jux. Inga direkta överraskningar, samma gamla hederliga lågteknobrus och obegripliga rhymes som vi är vana vid. Titelspåret "DPA (as seen on TV)" är sju minuter långt och med ett beat som rör sig genom tre-fyra teman. Pink Floyd? Nej, trots ett gatefold-omslag är det ingen fara, det är för mycket dist. B-sidans två spår är mindre episka men lika skruvade. På "Simian D" är Ill Bill från Non-Phixion med som stand-in för Bigg Jus som inte syns till någonstans, ett rätt tydligt tecken på att bandet var på väg att upplösas när de gjorde det här. Bill är iallafall lika arg som han brukar ("I'll be like Biggie Smalls / and die large"). Mr Len scratchar apskrik. Hade det inte varit för att Company Flow har lagt ner så skulle man kunna säga att de var tillbaka.

Cannibal Ox bidrar med två låtar på den andra tolvan i det här paketet, även de producerade av El-P. På "Iron Galaxy" maler Vast och speciellt Vordul på till ett sci-fi-beat med svepande analogsyntar. B-sidans "Straight of the D.I.C." låter lite lagom Clockwork Orange med ett piano gömt någonstans långt bak i mixen som lyfter alltihop. Det är bra, inte lika bra som CoFlow, men trots allt en skön bonus. Alltihop rekommenderas väldigt - ryggsäck och stickad mössa är fortfarande in style.

/ Per