RECENSION  

OVAL
DEMO91/99
MC - Kessy-Lux Organisation, 2000

Sparkade Oval-medlemmen Frank Metzger dyker upp igen, med ett kassettband med låtar som visar att Oval är ett indieband. Lite märkligt att kassetten finns eftersom Markus Popp helt rått sparkade ut både Metzger och Sebastian Oschatz från Oval. Metzger har tidigare berättat hur märkligt detta gick till, att samarbetet helt plötsligt bara upphörde, till exempel då Oschatz fick veta att han var sparkad ur gruppen genom att han såg en Oval-video på tv tillsammans med texten "This video was generated on the computer by Markus Popp and ex-oval member Sebastian Oschatz." Markus Popp hade helt enkelt sagt till TV-teamet att Oschatz inte var med längre. Bussigt...

Hur som helst, Frank Metzger och Markus Popp måste väl ha behållit nån slags kontakt, eftersom den här kassetten kommer ut i Ovals namn. B-sidan innehåller demolåtar med Oval från 1991 - 1993. Det låter inte riktigt som man kunde tro. Oval hade tydligen planer på att bli det tyska svaret på Stone Roses, fast det saknade de talang för. Markus Popp spelar bas och sången är bedrövlig, men i bakgrunden hör man lite då och då ett svagt tickande ljud, en föraning om Ovals kommande inriktning.

Men det är inte bara Oval på kassetten. Den andra sidan inleds med Låten "Best of Friends", en cover på en låt ur Disneys "Micke och Molle", som gjordes 1999 av Frank Metzger och Karl Kleim. En tolkning som påminner om ett mekanskt Mouse On Mars och som ändå behåller den nostalgiska räven-och-hunden-som-samhället-tvingar-att-bli-fiender-stämningen. Eller nåt. Därefter kommer några låtar av Frank Metzger som låter som Oval fast lo-fi.

Det är intressant att höra hur Oval lät när de började och det är intressant att veta att det är "Kulipapier", den sista låten på demon, som gjorde att de fick skivkontrakt en gång i världen. Det är nämligen en riktigt usel gitarr-ballad. Man undrar om skivbolaget visste vad de signade.

/ Petter