RECENSION  

FENNESZ / ROSY PARLANE
LIVE
CDs - Synaesthesia, 2000

Att artisterna från Österrikiska labeln Mego besökte Australien i våras verkar ha varit en våt dröm för de små skivbolagen. Efter Ambarchi, Fennesz, Pimmon, Rehberg och Rowes "Afternoon Tea" och Fennesz' egen "Live at the Revolver Club" släpps nu årets tredje liveskiva från ett Fennesz-evenemang i Australien. Framträdandet är inspelat i butiken Synaesthesias lokaler i Melbourne i februari i år. Skivan är också den första på Synaesthesias nystartade skivbolag. Som heter Synaesthesia.

Skivan innehåller två låtar på totalt 14 minuter och under den tiden samarbetar Fennesz med Rosy Parlane, som tidigare släppt ett antal skivor på bland annat Sigma Editions. Jag misstänker att Parlane håller på med loopar och sånt, för rytmen utgörs av snygga knäppanden och sprakanden. Lite som Oval kunde låtit om Markus Popp hade varit arg istället för självupptagen. Över allt detta surrar Fennesz omkring med sin powerbook och levererar mörkare, djupare och vackrare strukturer än vanligt.

Det är inte perfekt, ingen fullträff. Man hör att det är ett spontant samarbete och det piper dessutom lite underligt ibland (kanske har någon av de två glömt stänga av signalen som piper då man trycker på knapparna på MD-spelaren?). Men trots allt, detta är faktiskt bättre än Fennesz onödigt hyllade fullängdare från förra året. Att det dessutom är en liten tretums-cd förpackad i ett utmärkt litet jewel case som passar till just tretumsskivor förbättrar naturligtvis allting ytterligare.

/ Petter