RECENSION  

RED SNAPPER
OUR AIM IS TO SATISFY
CD - Warp, 2000

Jag blir tvungen att såga Red Snappers senaste skiva. Den lever sannerligen inte upp till sitt namn. Fantasin har helt enkelt tagit slut, eller så har någon elak människa på Warp tvingat dem att göra på det här viset.

Red Snappers bästa skiva är "Prince Blimey". En fullständigt lysande skiva utan en tråkig stund. Spektakulära trummor och världens svängigaste bas och en tyngd som sällan hörs. Red Snappers aningen "slarviga" produktion hjälper också till att göra "Prince Blimey" till en klassiker. Uppföljaren blev "Making Bones" och det är också en bra skiva, med vissa undantag. Den innehåller några låtar som inte riktigt håller Red Snappers vanliga klass och man har även släppt lös MC Det på sina ställen. Man kan nog säga att "Our aim is to Satisfy" tar dessa låtar ett steg vidare och då blir det helt enkelt inte bra. Av gamla goda Red Snapper återstår tyvärr bara en ganska meningslös soppa av programmerade dussinlåtar. Richard Thair får inte spela trummor som bara han kan längre. Flera låtar tuggar på i något sorts dansgolvsvänligt och alldagligt skval. När MC Det sedan börjar rappa så gränsar det faktiskt till riktigt billig musik. Jag minns med fasa MC Dets aerobicsframträdande från konserten på Lilla Vega i Köpenhamn förra året. Inte roligt alls. Jag tror även att det är ett misstag att plocka in så mycket elektronik som man har gjort. På sina ställen är det rena houseslingor och det passar inte så bra in i Red Snappers musik. "Heavy bassline and accoustic" brölar MC Det, men det hjälper inte. Det blir ändå inte som på den gamla goda tiden. Red Snapper vill kanske nå en större publik på det här sätter men vi som minns "One Legged Low Frequency Guy" blir grymt besvikna. Men visst, det finns en och annan ljuspunkt också.

Mot slutet av skivan kommer Red Snappers experimentlusta tillbaka och exempelvis "Belladonna" är riktigt bra. Även låten "Bussing" visar att det finns något uns av genialitet kvar. Sparka MC Det, bort med trummaskiner och sequncers, fram med ståbasen och spendera ett år i studion så kan nog allt bli bra igen. Jag ger Red Snapper en chans till.

/ Christoffer