RECENSION  

KIM GORDON, DJ OLIVE & IKUE MORI
SYR 5
CD - Sonic Youth Recordings, 2000

Det här är en skiva som kunde varit väldigt bra. Och den är bra. Men samtidigt är den ganska dum. Vänta lite så ska jag försöka förklara vad jag menar.

Kim Gordon från Sonic Youth och Free Kitten, illbient-uppfinnaren DJ Olive från We, samt gamla DNA-trummisen Ikue Mori improviserar tillsammans. Det har de gjort från och till under hela 1999 och för några veckor sen släppte de resultatet på en skiva, som Wharton Tiers har producerat och som Jim O'Rourke har mixat. Allt är alltså upplagt för en hejdundrande avant-gardistisk improvisations-noise-poesi-fest. Det blir det också. Olive bidrar med bakgrundsmaterial av typen sköna ljud/oljud och ibland lite beats. Ikue Mori trakterar trummaskin och synt med den äran. Kim Gordon spelar Sonic Youth-gitarr och sjunger. Och där har ni problemet. Fokus verkar nämligen ligga på improviserad sång. Det är då det ibland blir lite för dumt. "Donald Duck will follow her! Kill! Kill! Kill Minnie! Donald Duck Kill Minnie! We are the Princesses! We are the Princesses! Kill! Kill Minnie! Kill!" sjunger Gordon i en låt. En annan dum text hör till låten "Stuck On Gum". Då har hon fastnat i tuggummi och kan inte komma bort från golvet. Dumt.

Texterna ska väl vara suggestiva. Eller kanske ska de ses som en del av musiken: bara ytterligare ett instrument. Om man lyckas bortse från texterna (det är framför allt de två exempel jag givit ovan som är störande) så inser man att detta faktiskt är en lyckad skiva. Det är faktiskt intressant musik de skapar. Kim Gordon har en trevlig, ostämd sångröst. Tur att man är svensk så att texterna går att koppla bort. Hade sången varit på svenska hade dumheterna varit så mycket tydligare.

/ Petter