RECENSION  

SQUAREPUSHER / RICHARD THOMAS
I AM CARNAL AND I KNOW THAT YOU APPROVE
12" - Lo Recordings, 1999

Squarepusher har vi tröttnat på de senaste åren. Efter att ha varit nyskapande ett antal år, revolutionerat sin genre (om den över huvud taget fanns innan) och skrällt till ordentligt med jazz-rökaren "Music Is Rotted One Note" tapppade han mer eller mindre greppet och släppte en trave mini-CD:s med ofokuserad och stökig musik som ingen förutom de riktigt inbitna kunde förmå sig att tycka om (eller hur, Presto?).

Richard Thomas har inte hört tala om sig lika mycket men han är unik på Lo Recordings, då han 1998 låg bakom bolagets första skiva som inte var en samling. Han har dessförinnan bidragit till ett antal samlingsskivor, främst med abstrakta musikstycken där han kombinerat akustisk instrumentation med databehandling och studioexperiment.

Tillsammans har dessa två lyckats kombinera sina väldigt olika stilar till något som faktiskt ligger mitt emellan. Skivans fyra låtar drivs ofta framåt av mer eller mindre jazz-liknande breakbeats vilka bringas ur stämning av den instablia instrumenteringen i bakgrunden. Titellåten var dessutom med på Richard Thomas debutskiva. Hur som helst så är samarbetet lyckat. Thomas tar fram Squarepushers lugnare sidor igen och lyckas tillföra nåt nytt. Resultatet blir den första skivan med Squarepusher på ett par år som varit värd att köpa och kanske den första skivan med Richard Thomas som någon känner till. Att den dessutom är prydd med ett av de senaste årens snyggaste omslag (signerat Kjell Ekhorn och Jon Forss) är inte heller en nackdel.

/ Petter