RECENSION  

SPRAGGA BENZ
FULLY LOADED
CD - VP Records, 2000

Spragga är lite av raggans svar på Christer Majbäck. Han blir aldrig lika stor som Bounty Killer (Gunde Svan) eller Beenie Man (Torgny Mogren), men lyckas ändå alltid hålla sig kvar i toppskiktet som ett slags ständig tredjeman. Hans nya fullängdare, "Fully Loaded", är en ganska märklig historia, iallafall med icke-Jamaicanska mått mätt. Istället för att göra en platta som man sedan släpper singlar från så samlas här en packe gamla låtar från de senaste två-tre årens Spragga-sjuor. Det kan vara lite trist för die hard-fansen som köper mycket ragga, men å andra sidan så är det ett bra sätt att få ett ok urval ur mannens jättelika produktion. Dessutom slipper man ju samarbeten med Wyclef.

Gamla favoritriddim som "Bruk Out" och "Heavy Metal" samsas med lite nyare som "The Bug" och "Bellyas". Lite variation från Bogle-manglet bjuds också med ett stycke XTerminator-roots, "Call Upon Jah Name", och vansinnes-ska i "Pum Pum Conqueror". Bästa spåren är "Backshot" där Lady Saw är med och diskuterar ställningar i sängkammaren, "Supposed 2 Know" på nya coola riddimet "Acid Hall" - 303:an kommer till Jamaica! - och den osannolika "Bad Man Anthem" som börjar som en cover på Dionne Warwicks "That's what friends are for". Sug på texten "In war time and more time, you step out your door - things can get very hardcore for sure. That's what guns are for..."

Men som vanligt när det gäller fullängdare med dancehall-artister blir man lite trött. Sjuttio minuter malande Spragga är för mycket, även om plattan inte har mer än två eller tre helt olidliga spår (bra kvot för genren, faktiskt). På sina ställen är det riktigt bra, men jag skulle nog hellre plocka russinen ur kakan och köpa samlingsplattor för pengarna.

/ Per