RECENSION  

JON SPENCER BLUES EXPLOSION
TECHNO ANIMAL REMIXES
12" - Mute, 2000

Jag tror att jag först fick höra talas om ett samarbete mellan The Blues Explosion och Techno Animal i samband med att Acme släpptes. Det lät extremt intressant, men när man fick sina smutsiga fingrar på plattan fanns där ingenting. Jag spanade på singelbaksidor, men utan resultat. Inte ens när remixplattan Acme Plus dök upp fanns till min besvikelse någonting som hade med Techno Animal att göra. Jag började misstänka att mixarna blivit refuserade av någon sur skivbolagsman och att man aldrig skulle få höra resultaten av korsningen. Men man ska inte ge upp hoppet - för några månader sedan, nästan två år efter Acme, släppte Mute till slut en tolva med fyra stycken Techno Animal-remixar på, och när man nu lyssnar på dem förstår man varför de inte fick vara med på någon av plattorna. Visst, jag tror säkert att Jon Spencer-fansen är extremt tåliga, men detta är nog lite mycket till och med för dem.

Techno Animal har fått sätta klorna i låtarna "Bacon" och "Not yet", och det är såklart inte så många spår av orignalen kvar. "Bacon" byggs om till en typisk Techno Animal-låt. Tunga distade beats, en malade monoton dubbas och stirriga ljud. På "Radio Edit"-mixen har de sparat några av Jon Spencers skrik och det låter extremt tufft. Lite synd att de inte använde mer sång - jag tycker ju att om man har tillgång till Spencer som sångare så borde man utnyttja det, dessutom hade det varit kul att få höra Techno Animal spela rock'n'roll.

Av de båda versionerna av "Not Yet" är det "Splatter"-mixen som är roligast. Här blir det noisig drum'n'bass i Digital Hardcore-anda, fast inte lika punkigt. Revolutionsskriken har bytts ut mot en genuin känsla för hur man konstruerar massiva basljud. Musik att skada små djur och barn med. "Sci-Fi"-mixen är ungefär samma sak, fast oljudssjoken är borta. Mer konventionell hård drum'n'bass, men ändå en ganska trevlig historia.

Gåtan är löst. Ännu en pusselbit i mitt liv har fallit på plats. Härligt.

/ Per