RECENSION  

SONIC YOUTH WITH YAMATSUKA EYE
TV SHIT
CD - Ecstatic Peace, 2000

Denna återutgivning av en skiva som först kom ut 1993, med Yamatsuka Eye från Boredoms på sång/skrik, är Sonic Youths mest extrema och besynnerliga yttrande så här långt. Skivan innehåller fyra kaotiska live-versioner av Youth Brigades "No Song II", inspelade under Dirty-turnen 1992.

Ljudkvaliteten är inte den bästa och det verkar som om låtarna slutar och börjar lite slumpmässigt. Trots det är detta en väldigt intressant skiva. Sonic Youth visar exempel på sin definitiva kompromisslöshet och samtidigt på hur bra de är på att göra oljud. Bandmedlemmarnas bakgrunder i olika konstsammanhang gör sig påmind och dessutom tänker man lite på Sonic Youth-vännen Neil Youngs fantastiskt vackra skiva Arc, som består av en 35 minuter lång låt gjord av sammanklippta feedback-snuttar och outros från hans turné med Crazy Horse 1991. Gammal är äldst brukar det heta, och Sonic Youth är definitivt inte heller några ungdomar längre.

Värt att nämna i sammanhanget är också att Sonic Youths "Experimental Jet Set, Trash And No Star", som släpptes 1994, innehöll en låt vid namn Tokyo Eye som var avsedd som en hyllning till Yamatsuka Eye.

/ Petter