RECENSION  

SLYBOOTS
WARRIORS ON THE SLY
CD - RUC, 2000

När den svenska downbeat-technon slog igenom för ett par år sedan var det två skivbolagsnamn som lyste starkast. Det ena var göteborgska Dot som ganska snabbt gick i graven men som nu har återuppstått. Det andra bolaget var RUC, Recordings Under Construction, som också saktade ner takten något efter en ganska hastig start. På sistone verkar man emellertid ha fått upp farten igen, då vi på kort tid sett ett nytt släpp från Boulderdash samt en samlingsskiva som enbart säljs i inrednings-/prylbutikerna i Granit-kedjan.

Nästa RUC-projekt är en fullängdsskiva från debutanterna i Slyboots. Warriors On the Sly, som skivan heter, är en ganska lågmäld historia som ibland visar upp vissa drag åt trip-hop-hållet. Slyboots lyckas emellertid skilja ut sig från det ganska tråkiga trip-hop-träsket, dels genom att inte tillhöra det alls (likheten är egentligen en illusion), och dels genom att visa upp en ganska trevlig känsla för stämningar, ljud och melodier. Det är en filmisk känsla som förmedlas och det är lätt att glida bort i tankar och börja fundera på annat än vad man egentligen ska när man lyssnar på skivan.

Det kryllar av influenser på skivan, men ingen går egentligen att sätta fingret på. Ständigt och jämt tycker man att man känner igen sig, men influenserna är aldrig uppenbara och det handlar absolut inte om stölder, utan bara en trivsam hemtrevligt-känsla. Element från Kraftwerks Autobahn, Carl Craig, drum n' bass, Red Snapper, Hip Hop, Warp Records och 80-talet (som företeelse) tycker jag att jag hittar och det är ju inga dåliga referenser.

Förutom de sex egenproducerade spåren innehåller plattan dessutom två ommixar gjorda av RUC-kollegorna Spinform och Boulderdash. Faktum är att Spinforms spretiga ommix av Fisherman är så bra att den härmed tilldelas utmärkelsen "skivans bästa låt".

/ Petter