RECENSION  

DIVERSE ARTISTER
SMAKFULL ELEKTRONIK
LP - Saundart Recordings, 2000

Det här är en samlingsskiva från det lilla svenska skivbolaget Saundart. Den är riktigt bra. 10 spår av mer eller mindre kända grupper som alla håller samma höga klass. Jag är annars lite skeptisk mot samlingsskivor - det brukar vara en hög med låtar och på sin höjd två är riktigt bra, till exempel Warps 100-singelsjubileumsskiva som inte var speciellt lyckad. Smakfull Elektronik innehåller däremot bara fina grejor. Det rör sig om lugn och sansad elektronisk musik. Visst hörs det att många av grupperna på skivan har lyssnat på ni-vet-vilka men det gör inget när de lyckas hitta en egen stil ändå. De aningen mer kända namnen är exempelvis Plod och Spinform. Andra, som PL-4 och List, har jag tyvärr aldrig hört talas om tidigare men jag hoppas att vi får se skivor med dem inom en snar framtid.

Saundart är förresten ett relativt nytt skivbolag som i princip bara släppt skivor i mycket begränsad upplaga (t.ex. 2) och har jag förstått allting rätt så är bossen själv, Martin Abrahamsson, med på skivan i form av Bauri. Förmodligen det mest egna bidraget med ett evigt upprepande och en nästan hypnotisk stämning. Mycket bra. Även Spinform gör bra ifrån sig med en icke avskärmad jazzstörning. Flawless Filippo har tagit med sin trummaskin till rivieran, Frank and Bill knattrar vidare och Komp avslutar alltihop.

Skivan gör sannerligen skäl för sitt namn. Det här är antagligen en av de bästa svenska samlingsskivorna jag hört. Skönt att höra svensk elektronisk musik som står sig i förhållande övriga världens utbud. Se nu till att få tag i en av femhundra skivor, hitta en soffa och tillbringa helgen med Saundart Recordings. Ta även en titt på underjord.net/saundart.

/ Christoffer