RECENSION  

DJ VADIM & CO
RUSSIAN PERCUSSION TOUR
Vega - Köpenhamn, 00-02-19

Med raden "How many DJs do you know that's from Russia?" öppnar veteran-MC:n Blade spåret "From Russia with Love" på DJ Vadims senaste fullängdare "USSR - Life from the other side". Inte så många blir väl svaret, så när DJ Vadim, som är en av världens mest intressanta och unika hiphop-producenter just nu, tar sin "Russian Percussion Tour" till Köpenhamn och Vega vore det dumt att inte vara där.

Det hela börjar med ett DJ-set med Vadim bakom skrivspelarna. Han kör underground-hiphop med lite fokus åt det brittiska hållet uppblandat med några skruvade easy listening-låtar (och faktiskt Rusiaks "Suckers" - mitt svenska hjärta bultar av patriotism).

Efter en timme fylls scenen av resten av Vadims crew, och den riktiga showen kan börja. Vadim och Mr Thing från insomnade(obekräftade uppgifter - fylle inblandat) Scratch Perverts sköter de fyra skivspelarna och mikrofonerna hanteras av MC:n Blu Rum 13 och human beatboxen Killa Kella. De är ett vältränat team som levererar en av de bästa hiphop-uppvisningar jag har sett. Vadim, som kanske inte vinner några priser för sin scratch, kontrollerar beatsen medan Mr Thing, som å andra sidan borde ha en goddamn guldmedalj, scratchar fram basgångar. Och att de har en bra mc och uppbackning av human beatbox ger en extra dimension och gör det roligare än den typiska turntablism-uppvisningen. De ger oss ett par nummers show-off följt av både "It's Obvious" och "The Terrorist" från "USSR - Life from the other side". Två klara hittar i min bok.

Sedan är det dags för Mr Thing att köra solo och visa vad han verkligen går för - det blir inga klagomål från mig. Scratch Perverts får mitt fulla förtroende. Showen avslutas med den trevliga överraskningen att Killa Kella tar över och visar sig vara en beatbox som till och med skulle kunna utmana Rahzel från The Roots om tronen. Han kör Soul 2 Souls gamla "Back to life" och avslutar med att göra en hel drum'n'bass-låt med munnen. Strålande.

Efter det här är man riktigt nöjd, men pricken över i:et sätts när schyssta killen i merchandise-båset delar ut Jazz Fudge-klistermärken. Och inte ens när någon tok börjar spela house för att fylla dansgolvet förstörs den gemytliga stämningen, för då är det bara att följa skyltarna ner till Ideal Bar (som ju alla vet är en idealbar).

/ Per