RECENSION  

OVAL
SZENARIO EUROPA
10" - Form & Function, 1999

Det här är europaversionen av Ovals Szenariodisk som endast släpptes i Japan, om jag inte är ute och cyklar. En tiotumssingel innehållande 4 spår som inte direkt överraskar. Det här låter som Oval brukar, och kanske ska, låta men det är absolut inget fel i det.

Oval tar musik som redan finns, styckar upp den, maler ned den och smular sönder den till atomer för att sedan spela upp den igen. Resultatet blir fullständigt unikt. Det som en gång var sköna låtar i p3-lyssnarens öron har nu blivit en knastrande massa av ljudfragment. Ett gigantiskt kliv bort från musik med traditionella ingredienser. Inga trummor eller andra instrument, inga refränger, inga melodier. Inte musik säger säkert någon, men visst är det musik. Ur den, vid en första genomlyssning, helt slumpmässiga musiken kan man urskilja någon sorts takter. Och många små ljudfragment tillsammans blir ett ju ett nytt ljud, som vi brukar säga på redaktionen.

Frågan är om det är en maskin som, med ytterst lite mänsklig hjälp, gjort all musik på den här skivan. "Vi kör den här gamla Elvislåten genom våran Powerbook så får vi se vad som händer". Jag misstänker nästan att det är så, och då blir det ännu mer intressant. Oval låter, trots sin totalt elektroniska musik, levande. Det är aningen svårt att nicka i takt till Ovals musik, men Szenario Europa är definitivt en fascinerande och antagligen unik soppa av ljud. Värd varenda krona.

/ Christoffer