RECENSION  

DIVERSE ARTISTER
THE LISTENING AUDIENCE
CD - Direkt (Sändningar), 2000

Det börjar bli gott om hyggliga svenska samlingar med halvexperimentell elektronisk musik. Stockholmsetiketten Direkt (Sändningar) drivs av Cari Lekebusch och planerar en serie samlingar där nya namn vid sidan om mer eller mindre etablerade musiker släpper låtar som ligger utanför den stil de normalt är vana att arbeta i. Bland annat medverkar våra svenska techno-stjärnor Joel Mull, Jesper Dahlbäck, Adam Beyer och bossen Lekebusch själv i olika konstellationer.

Det mesta ligger i samma genre som till exempel mycket på den tyska Fax-etiketten. Peter Benisch, som bidrar med en låt, har till och med släppt en skiva på Fax. Här får vi höra honom landa någonstans mitt emellan Depeche Modes gamla "Monument" och Cock Robin, eller möjligtvis Janne Schaffer. Japp. Kanske en liten besvikelse. Benischs "Lindego" som kom för några år sedan på kortlivade svenska etiketten Left/Right var riktigt bra och ännu bättre var hans "Waiting for Snow" som kom förra året.

De riktiga höjdpunkterna på CD:n står inte helt oväntat de redan väletablerade namnen för. Mats Sandström (som även är Metronome) och Cari Lekebusch kallar sig Duplex och bjuder på trevlig, skruvad elektro. Jesper Dahlbäck och Mark O'Sullivan gör speldosedub tillsammans. Joel Mull gömmer sig bakom namnet Damm och ekar ganska mycket.

Detta är det andra skivsläppet från Direkt (Sändningar). Det första var en fullängds-CD med Metronome. Fler skivor har utlovats och det vi hört hittills verkar väldigt lovande.

/ Petter