RECENSION  

CARI LEKEBUSCH
CHAOS & ORDER
CD/2x12"/WWW - H-Productions, 2000

Nu blir det komplicerat. Cari Lekebusch har suttit och haft tråkigt världen över och kommit på att man kan dela upp sina alster i smådelar och sedan sprida ut dem över olika medier. Detta är nämligen ett "Audio/Video Puzzle". Men visst, varför göra det lätt för sig när man redan är erkänd?

Huvudelementet i den här samlingen måste vara CD:n, som är ett paradis för oss som gillar datarösterna i till exempel Kraftwerks "Die Stimme der Energie" och "Ohm Sweet Ohm". En storkindad, men välartikulerad, datorröst guidar oss nämligen genom hela skivan på sin öststatsbrutna engelska. Han finns knappt med på vinylutgåvan.

Där finns däremot de regelrätta musikstyckena dom också finns på CD:n, fast i omarbetade versioner. Rent musikaliskt befinner vi oss någonstans mitt emellan techno, electro och electronica. Rapparen Aaron Phiri, som först dök upp 1992 som en av medlemmarna i Three Pieces of a Puzzle/Bogaloo, gästar på ett par spår. Det är inte första gången Phiri samarbetar med Lekebusch och vi är tacksamma om de fortsätter. Resultatet blir alltid intressant och nyskapande i gränslandet mellan experiment-techno och profet-hip hop.

Nu är ju detta som sagt ett pussel av ljud och bilder och då räcker de väl inte med bara en CD och en dubbel-tolva? Nej, just det. Nya låtar och versioner av de redan släppta kommer att dyka upp på Internet. Ett antal videor kan vi också vänta oss, i olika versioner, och de ska också gå att hitta på webben. Ambitiöst, javisst, men det är väl bara bra. Nu njuter vi av den bästa robotrösten sedan Kraftwerk och hoppas att Cari Lekebusch inte tagit sig vatten över huvudet.

För att hänga med på alla uppdateringar, håll koll på www.lekebuschmusik.se

/ Petter