RECENSION  

FUNKSTÖRUNG
MULTIPLE GRAMMY WINNERS
CD - Studio !K7, 2000

Nu har Funkstörung blivit ett popband. Kontraktet med halvfega independentlabeln Studio !K7 har kanske påverkat dem lite. Eller så har de helt enkelt äntligen fått ekonomiska möjligheter att göra som de vill. Det här är nämligen en singel med remixer på ett albumspår. Fram till 1998 sprutade de formligen ur sig tolvtummare genom ett stort antal mindre skivbolag. Då var det en version av varje låt som gällde. Här får vi fyra versioner av "Grammy Winners" på modernt hitsingelvis.

Vi börjar med "Unique Original" som så vitt jag kan höra är samma version som på "Appetite For Disctruction". Habil elektronica-hip hop gjord tillsammans med brittiske MC:n Triple H. Eftersom man som intresserad redan äger den är det inte så mycket att orda om. Version två har ett tufft namn, nämligen "Ultratec Instrumentalism", och är mycket riktigt en instrumentalversion. Stilmässigt påminner den om många av de remixer som Funkstörung gjort tidigare, dvs ett långsamt beat med lite snubblande bastrummor här och där och långsamma Autechre-atmosfärer i bakgrunden. Alltså inget att bryta ryggen av sig för.

Men... de två avslutande remixerna är skivans höjdpunkter och båda kvalar utan diskussion in bland de tio bästa låtar som Funkstörung gjort någonsin. "Powerfunk Beat Attack" är knallhårda beats med enorm head nod-potential och "Gigarythmic Complexity"-versionen är helt enkelt sjukligt avancerad. De här killarna måste ha gott om tid.

Från att ha blivit (rättmätigt) beskyllda för att vara Autechre-kopior har gruppen lyckats utvecklas åt sitt eget håll. Rötterna finns kvar i Autechre 1993-1995, men ytterligare element har tagits in och man har skapat något eget av det. I och med att enkelspåriga "Additional Productions", en samling av Funkstörungs remixer av andra artister, släpptes våren 1999 kände jag att mitt intresse försvann. Nu är det tillbaka igen.

/ Petter