RECENSION  

EASY TEMPO VOL 4
A KALEIDOSCOPIC COLLECTION OF EXCITING AND...
LP - Easy Tempo, 1997

Ännu en samling italienska soundtracklåtar fast dubbel-LP den här gången. Återigen jazziga spår, varav vissa är alldeles för långa. Inte så mycket biljaktsstuk och hämnd som Beretta 70 utan mer hänga på rökig nattklubb med suspekta individer. Trevligt helt enkelt, även om hämndlåtar alltid är bra.

Vi får instrumentala låtar och andra med sång. Trevlig bakgrundsmusik men sällan något som tvingar sig på och kräver koncentrerat lyssnande. Lite för mycket jazz för min smak, ge mig låtar som handlar om filmen som temat till Django eller Keoma. En kul grej är att soundtracket till en skräckfilm om satanism mer låter som en porrlåt, en sensuell kvinna som sjunger "Look for him in the darkness". Mycket bra.

Låtarna kommer från sexkomedier och dramor, någon polisfilm och den nämnda skräckfilmen. På ena innersleaven står det information om filmerna, vilket är trevligt. "Il commissario Pepe" handlar om en polis som får i uppdrag att rensa upp en småstad från omoral, det visar sig givetvis att alla har lik i garderoben, hans flickvän: "pure and chaste in appearance, but infact a porn star in red light movies". Det finns fler filmer med intressant handling men det får ni ta reda på själva.

Varför innehåller sådana här samlingar så ofta en massa låtar från sexkomedier och mindre från giallos och mer kända, intressanta filmer? Det kan vara så att musiken är bättre i sexkomedier men jag misstänker att det är sleazers som inte vågar gå ur garderoben som ger ut skivorna, egentligen vill de syssla med Women in Prison-soundtracks men vågar inte. När ni ser en platta med låtar från Frauengefägnis (Jess Franco, 1975) och Ilsa - the wicked warden (Franco igen, 1977) så vet ni att jag har rätt. Hur som helst är skivan trevlig på ett ha-och-mista-sätt.

/ Johan