RECENSION  

DIVERSE ARTISTER
DIGGIN' IN THE SWEDISH UNDERGROUND
CD - Scratch that azz entertainment, 2000

Tycker alltid att man ska akta sig för skivor som är sponsrade av ABF och andra kulturorganisationer. Det påminner om de där gamla dåliga punksamlingar som brukade släppas helt i onödan, där mängden var viktigare än innehållet. Tyvärr är det sant här också, alldeles för mycket onödigt skit på den här skivan. Bara för att det är svenskt betyder det inte att det är bra. Lär dom mannen.

Det bästa är nog att de smäller av den grymmaste låten redan som första spår. "Nah Come Near" med Down South Ballers är något av den bästa (och hårdaste! Red.anm) svenska hiphoppen som givits ut. Jag fastnade för Chords & Sissors redan på "Den Svenska Underjorden" och nu när de har tagit hjälp av några polare gör de en av årets bästa svenska låtar. Bra produktion och härlig flow på rappen. Mer av det här, tack.

Annars är det som sagt mest skit på den här skivan. Vissa låtar orkar man med men det mesta är nästan olyssningsbart. Retaderat Eleverade gör inte bort sig. Bashie gör inte bort sig. Hamish och Mav-rik gör inte bort sig. Men de andra behöver jobba en hel del innan de ska få vara med på skiva igen. Det gäller även LoopTroop om de fortsätter leka Nationalteatern. Det fungerar på konserter som mellanspel men inte i en hel låt.

Så sluta att leka Just D och börja göra bra låtar istället. Jag vill inte se fler taffliga samlingar med dåliga produktioner och dålig engelska. Det gör varken lyssnarna eller svensk hiphop något gott.

/ Niklas