RECENSION  

THE AUTOMATOR
A MUCH BETTER TOMORROW LP
CD - 75Ark, 2000

"I load the Tek up
I'm bustin" at Shaggy
Space Ghost and Quest
Racer X, Brother Harry
I see Speed indeed
I tell him what I need
I'm with Charlie Brown
and Wolverine smokin weed
We chillin' with Yogi the Bear
Snoopy playin' poker
Tonight we send out one X-Man
to kill the Joker"

"Cartoon Capers" är kanske det dummaste Kool Keith har spelat in. Ett gangsterdrama som skulle kunnat platsa på "Only Built 4 Cuban Linx", men med den twisten att huvudrollerna spelas av figurer man ser på TV på lördagsmorgnarna - "Yo, Charlie Brown, you drive the cadillac, call Big Bird - we gonna show them how to act!". Låten spelades in någon gång '95 - '96 under samarbetet mellan Kool Keith och The Automator, och finns nu att få tag på på Automatorns nya platta "A Much Better Tomorrow LP".

Fast "nya platta" är väl fel ord att använda. Det rör sig om en återutgivning av hans instrumental-EP från '95, "A Better Towmorrow EP", som har utvidgats med ett par upphittade nummer från samma period, främst med Kool Keith på micken. Och självklart är det skönt att höra Automatorn och Keith tillsammans igen, även om det är fem år gamla prylar. Produktionen är såklart klockren, och Kool Keith är alltid Kool Keith. Man tar inte miste på kaxigheten i "King of New York" eller "I Want Da Mic", och i melankoliska "It's Over Now" spyr en bitter Keith galla över läget i New York från ett flygplan på väg mot Kalifornien. Och så har vi "Cartoon Capers" då.

Jag trodde ju att när Automators fullängdare kom så skulle jag slå volter och dansa jigg. Men nu hade jag hört det mesta innan så det blev inte mer än några snabba stepp-steg. Men det är ändå jävligt bra. Är du en av hädarna som inte har EP:n sedan innan så köper du den här. Har du redan den så tänker du lite på saken, sedan köper du den här också.

Fotnot: Lägg märke till att både Steve Albini och Ghostface Killah också har gjort hyllingar till Speed Racer och Racer X.

/ Per