RECENSION  

SHINEHEAD
MAMA USED TO SAY / BILLY JEAN (RADIKAL ROOTS EDIT)
12" - Radikal Roots, 2004

Lådan med bootleg-tolvor i skivaffärens reggae-avdelning tar man gärna några snabba kliv förbi. Behöver världen fler Vybez Kartel-accapellor lagda över de senaste hiphop-beatsen på småtaffligt vis? Kanske det, men de hamnar inte i min skivback iallafall. Det var med andra ord en trevlig överraskning när jag hittade det här stycket tjock kvalitetsvinyl - en bootleg-mix som faktiskt är intressant.

Bakom namnet Radikal Roots ligger en eller flera engelsmän vars specialitet är att pilla ihop förlängda versioner av reggae-spår. Detta är deras sjätte volym, men den första jag lyckats lägga vantarna på. Det är utan tvekan så att herrarna har discon att tacka för en hel del, och på två olika sätt dessutom. För det första så påminner det de mixar ihop om vad man kan hitta på jamaicanska disco-plates (dvs tolvor), där sångversionen av ett spår kombineras med dubben och kanske till och med en deejay-version på samma rytm för att göra det hela extra långt och bra. Vidare så är ju konceptet att göra förlängda "edits" av favoritlåtar helt enkelt plockat från New Yorks gamla discovärld med rullbands-klippare som Kevorkian & co i spetsen.

Här är det Shineheads första singel, där han gjorde både "Mama Used To Say" och "Billy Jean" över den lunkande "Get a lick"-riddimen, som grävts fram. Shinehead kanske kan tyckas vara lite av en skojar-artist men jag ser honom mest som underskattad. Den som hört någon av Rodigans gamla clashar med Killamanjaro vet att mannens dubplates inte är något man leker med. I Radikal Roots version kombineras de båda spåren till ett åttaminuters-epos och drygas ut med ett långt instrumentalintro där en skarp saxofonist glider från Morricones tema till "Den gode, Den onde och den fule" över till "The house of the rising sun". Som ni säkert minns visslar Shinehead nämnda spagettiwestern-klassiker ett par takter också innan han börjar sin ganska imponerande Michael Jackson-imitation och det får han förstås bonuspoäng för.

Märkligt nog ligger den här pärlan på tolvans B-sida. A-sidan innehåller en edit av Black Harmonys "Don't let it go to your head" som dubbas ut rejält. Även om det fungerar bra så är crossover-reggae med funk-ambitioner inte riktigt något jag ägnar mig åt, så jag håller mig till Shinehead i det här fallet.

/ Per