RECENSION  

MARSEN JULES
HERBSTLAUB
CD - City Centre Offices, 2005

Martin Juhls debuterar under ett av sina många alias på City Centre Offices med ett riktigt välsmakande album. Skivan heter "Herbstlaub", vilket betyder höstlöv om jag nu inte är helt ute och cyklar. Efter ett antal mp3-släpp på Autoplate, däribland alldeles förträffligt utmärkta "Lazy Sunday Funerals", var vi nog många som gick och hoppades på en albumdebut. Att det blev på samma bolag som givit oss skivor med Dub Tractor, Ulrich Schnauss och Xela måste kännas extra roligt för Martin och det är bara att gratulera.

På sin debut ger han lyssnaren ambient musik. Jag kan inte komma på en bättre beskrivning och skulle känna att jag lurades om jag gav mig på en annan beskrivning. Men tro inte att det är den typen av ambient, ackompanjerad av delfiner, panflöjter eller annat trams, som står längst bak i relax/moods-facket på ditt lokala Åhlénsvaruhus. Här handlar det istället om djupa mattor av stråkar som breder ut sig i det oändliga och som på samma gång omfamnar en varmt. Looparna vävs samman till orkestrala stycken där små variationer upprepas. Jules har jobbat mycket på att skapa stämningar i musiken som ersätter melodier. Ljudbilden är lika delar elektronisk och klassisk. Tänk er en dos Aphex Twin på sitt lugnaste humör korsat med Brian Eno och varför inte Fennesz utan brusfilter - allt spelat av en stråkkvartett och sedan editerat i en dator.

För den som är intresserad av hur Martin hanterar musik ämnad för dansgolven rekommenderar jag hans släpp på Thinner, Autoplates systeretikett, under pseudonymen Falter. Den som vill ha mer av hans lite mer exotiska ambient-utflykter rekommenderas projektet Krill.Minima, även det på samma etikett. Givetvis gratis.

/ Tobias